Hronika

Sedam godina od tragedije u Zalužanima: Kriju detalje istrage o pogibiji pet mladića

Sedam godina od tragedije u Zalužanima: Kriju detalje istrage o pogibiji pet mladića
Foto: N.N. | Sedam godina od tragedije u Zalužanima: Kriju detalje istrage o pogibiji pet mladića

BANJALUKA - Iako se 20. maja navršava sedam godina od pogibije pet mladih Banjalučana u padu aviona u Zalužanima, još nije poznato ko je kriv za tu stravičnu nesreću, a Tužilaštvo BiH krije detalje istrage.

"Kao što je poznato, predmet je u radu i čeka se da se razriješi situacija u vezi s plaćanjem vještačenja", odgovorio nam je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Budući da slične odgovore iz Tužilaštva BiH dobijamo godinama, koliko traje i agonija kroz koju prolaze porodice Nikole Stevića (19), Nemanje Goronje (32), Alena Crnalića (24), Stefana Karanovića (23) i Srđana Kosića (18), više informacija pokušali smo dobiti još jednim dopisom, ali konkretnih odgovora nema.

Naime, iz Tužilaštva BiH su nam odgovorili da nam se djelomično odobrava, a djelomično odbija pristup informacijama. Međutim, ostaje nejasno i šta nam je zapravo odobreno.

"Imajući u vidu fazu u kojoj se predmet nalazi, ocijenjeno je da bi objavljivanje informacija sadržanih u dokumentima koji se predmetnim zahtjevom traže moglo ugroziti dalji tok i cilj postupka", rečeno je za "Nezavisne" iz Tužilaštva BiH.

Ogorčen je Živko Stević, otac stradalog Nikole Stevića, koji u izjavi za "Nezavisne" ocjenjuje da nekome nije u interesu da se sazna ko je krivac za pad aviona i pogibiju njegovog sina i još četvorice njegovih drugova.

"Neko to zataškava, krije, prikriva, nekog štiti. Nekome nije u interesu da se istina sazna. Mi ćemo i ove godine, kao i prethodnih, u Zalužanima paljenjem svijeća obilježiti godišnjicu nesreće", naveo je Stević.

Omer Kulić, doktor nauka iz oblasti avijacije, podsjeća da je i sam dva puta Tužilaštvu BiH slao dopise i tražio odgovor na pitanja šta se dešava s ovim predmetom.

"Vještačenje je davno završeno, ali mislim da sve nije plaćeno. Nije to veliki novac. Taj predmet se nalazi kod jednog tužioca u ladici. Moralo je davno da se uradi, jer pet ljudi je poginulo. Da autom zgaziš pet kokošaka, neko bi te pitao da odgovaraš za to", rekao je Kulić za "Nezavisne".

Tog 20. maja 2012. godine Banjaluku je pogodila strašna vijest - ugasilo se pet mladih života. Pet uzornih momaka nastradalo je kada je pao i zapalio se avion. Poginuli su pilot, instruktor padobranstva i trojica padobranaca.

Pad i tragičnu smrt sinova, uz zastrašujući vrisak, posmatrali su roditelji, a zatim su svojim vozilima bezuspješno pokušali da guraju olupinu aviona kako bi izvukli svoje najmilije. Očevi i majke ni sedam godina kasnije ne znaju ko je krivac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije