Hronika

Šef štajerske agencije koja je zapošljavala njegovatelje iz BiH proglašen krivim

Šef štajerske agencije koja je zapošljavala njegovatelje iz BiH proglašen krivim
Foto: Pixabay | Šef štajerske agencije koja je zapošljavala njegovatelje iz BiH proglašen krivim

GRAC - Šef agencije iz Štajerske koja je u proteklom periodu zaposlila oko 250 njegovatelja iz Bosne i Hercegovine i Srbije proglašen je krivim za organizovani rad na crno kao i tešku prevaru. Pored njega, danas je osuđen i njegov pomoćnik.

Naime, riječ je o agencija za brigu o porodici koja je posredovala u angažmanu 243 njegovatelja koji su, kasnije se ispostavilo, radili bez potrebne licence i registracije socijalnog osiguranja.

Poslije intenzivnih istraga finansijske policije, Tužilaštvo za ekonomske poslove i korupciju (VKStA) prijavilo je organizovani rad na crno i teške prevare.

"Optuženi su dozvolili porodicama da vjeruju da su medicinske sestre registrovane“, rekao je viši javni tužilac na suđenju u Gracu.

Kako prenose mediji, direktor agencije je osuđen na šest mjeseci uslovno i kažnjen sa 62.400 evra, dok je njegov pomoćnik isto osuđen na šest mjeseci uslovno te kažnjen sa 3.200 evra.

Optuženi generalni direktor je tokom suđenja djelimično priznao krivicu, ali je naglasio da je tako postupio "iz nužde" jer "legalnih" kadrova, poput onih iz Mađarske ili Slovenije, jednostavno više nema. A bh. njegovateljice su porodice odlično primile.

"Svako ko poznaje tržište zna da većina agencija tako funkcioniše", rekao je tada ovaj direktor u svoju odbranu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije