Hronika

Šefica i upravnica pošte pronevjerile novac

Šefica i upravnica pošte pronevjerile novac
Foto: N.N. | Šefica i upravnica pošte pronevjerile novac

BRČKO - Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnice protiv Gorane Dimić (58) i Snežane Đurić (45), službenica pošta u Brčkom, kojima se na teret stavlja da su prisvajanjem novca povjerenog u službi počinile krivična djela pronevjere.

Optuženoj Dimić na teret se stavlja da je kao šefica jedne pošte pri JP "BH pošta" zadržala za sebe novac koji je primila po osnovu više od tri stotine pojedinačnih uplata fizičkih lica za komunalne i slične usluge.

"Ona je potvrde o plaćanju ovjeravala žigom i predavala korisnicima usluga kao potvrdu o urednom plaćanju, a zatim je taj zaprimljeni novac, u iznosu od 16.860,86 KM, zadržala za sebe" navodi se u optužnici.

Sve se odigralo od početka juna 2017. godine do maja 2018. godine dok je radila na radnom mjestu voditelj pošte i primala uplate više fizičkih osoba kao korisnika usluga za račune i za poreske obaveze. Za pomenuti iznos optužena je oštetila JP "BH pošta" d.o.o. Sarajevo, koje je nadoknadilo kompletnu štetu oštećenim korisnicima usluga.

Đurićeva je optužena da je obavljajući poslove upravnika pošte u Brčkom pri Preduzeću za poštanski saobraćaj RS, zadržala za sebe novac koji je primila po osnovu poštanskih usluga, kao i sredstva banke u vidu depozita, te sredstva glavne blagajne "Western Uniona".

"Na teret joj se stavlja da je na ovaj način za sebe pribavila protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 1.617,51 KM za koji je oštetila Preduzeće za poštanski saobraćaj RS a. d. Banjaluka", navodi se u optužnici.

Kako je navedeno iz Tužilaštva, protiv Dimićeve je podignuta optužnica za krivično djelo pronevjera iz člana 378. stav (3) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH, za koje je zaprijećena kazna zatvora u trajanju od dvije do deset godina, uz prijedlog za oduzimanje protivpravne imovinske koristi.

Đurićeva je optužena za krivično djelo iz stava (1) ovog člana za koje je zaprijećena kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci do pet godina.

"Nakon prosljeđivanja Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH, obje optužnice su u fazi prethodnog saslušanja u cijelosti potvrđene", naveli su iz Tužilaštva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije