Hronika

Skup na Trgu Krajine okupio hiljade ljudi

Skup na Trgu Krajine okupio hiljade ljudi
Foto: N.N. | Skup na Trgu Krajine okupio hiljade ljudi

BANJALUKA - Na Trgu Krajine u Banjaluci održan je skup "Pravda za Davida" koji je okupio više hiljada ljudi.

Građani su nosili transparente "Pravda" i "Pravda za Davida", a okupljenima su se obratili brojni učesnici skupa među kojima i Davidovi roditelji Suzana i Davor, njegova sestra Teodora, otac tragično stradalog mladića iz Sarajeva Dženana Memića, Muriz, Majka tragično nastradale djevojke iz Tuzle Danijele Aranđelović i brojni drugi.

Otac Davida Dragičevića, Davor, ponovio je da je njegov sin ubijen.

"Ubili ste ga, mučili, silovali i položili u kanalizaciju. To je dijete od 21. godinu. Moje dijete... Bio je anđeo za vas. Ovaj trg ovdje ste vi napravili sa konferencijom 26.3.2018. godine. Ubili ste budućnost ove države", rekao je Davor.

On je rekao, da ukoliko se Davidovo "ubistvo ne riješi do izbora, izbora neće ni biti".

"Gdje su gađe Davida Dragičevića? Kažete da su se zagubile", upitao je otac tragično nastradalog mladića.

"Da se zna, ovo ako je bila do osamnaestog privatna država, više nije. Ovo je država nas građana, ljudi. Bez obzira na vjeru i naciju", dodao je on i zatražio da se poštuje najvažnije, a to je dječiji život.

Upitao je "šta će nam država ako odu djeca".

"Moj sin leži na novom groblju. Dragi sine, evo me stojim ovdje. Sad sam najponosniji otac što si bio sa mnom, ali kratko... 21 godinu. U sobi tvojoj je ostalo puno planova, ali dušmani te ubiše. Ubiše te zato što si bio to što jesi. Ko će Teodoru predati mužu, s kim ću ja spavati u kući. Je li zločinci? Stići će vas ova ruka", rekao je Dragičević i uzviknuo "Pravda za Davida, pravda za Dženana, Pravda za svu djecu", na šta su okupljeni uputili aplauz.

Nakon Davora građanima se obratila Davidova majka Suzana, koja se takođe zahvalila okupljenima.

"Hvala vam što nam pomažete da ne ostane upamćen kao narkoman, lopov i samoubica. Da Teodorina djeca jednog dana ne čuju priču kako je on bio to što oni kažu. Ja kao znam da nije to nije bio", rekla je ona i dodala da ne može da gleda šta neki pišu po društvenim mrežama.

"Moje dijete nema cijenu. Niko ne može da mi plati da radim ovo što radim. Ovo je ljubav majke i oca prema djetetu što oni ne mogu da razumiju", rekla je ona.

Ona je nastavila i rekla da "su oni natjerani na okupljanja", na šta su građani ponovo uglas uzvikivali "pravda".

"Nisu svjesni da su sad tu, sutra ih nema, ali njihova djeca znaće ko su bili očevi i majke koje ćute. Kako ćete ih sutra pustiti u grad. Ja ne znam kako svoju Teodoru da pustim", rekla je Suzana i ponovo se svima zahvalila, te za rekla:

"Našeg Davida ništa neće vratiti. Ovo je vaša borba, za vas i vašu djecu Borite se za svoju djecu, unučad... Za svoju budućnost. Mile, Milorade, mislila sam da si glavni baja, ali nisi. Lukač je glavni baja!".

Muriz Memić, otac Dženana Memića, tragično nastradalog mladića iz Sarajeva, takođe se obratio okupljenim građanima.

"Sudbina je mene i Davora spojila na najgori mogući način. Teško je išta reći poslije majke Suzane. Ona je smogla snage da izađe i nešto kaže, moja žena nikada nije, jer nije smogla snage. Tužilaštvo Kantona Sarajevo neprestano puca u mene i moju porodicu. Devet tužilaca je radilo na Dženanovom slučaju, to nema u istoriji", rekao je otac Dženana Memića.

"Imam svu dokumentaciju. Oni su meni poturili da je bila saobraćajna nesreća. Meni je doktor koji je operisao Dženana rekao da ga nije udarilo auto. Tužilaštvo nikad nije saslušalo tog doktora", dodao je on.

On je istakao da on i Davor Dragičević više nemaju šta da izgube.

"Ja i Davor smi najveću cijenu platili i mi više nemamo šta izgubiti. Niti spavam kako treba niti jedem kako treba", rekao je Memić.

Dženanov otac je rekao da odmah poslije presude za Dženanov slučaj pravi veliki protest u Sarajevu.

"Dženan i David su bili voljena djeca što je na početku rečeno da njihova imena na persijskom znače voljen", rekao je Dženanov otac, a građani su ga podržali aplauzom.

Pred sam kraj okupljanja obratila se i Davidova sestra Teodora koja je bila vidno potresena, a iza nje su u vazduh puštena 104 balona u znak 104 dana od smrti njenog brata.

"Ko će sada biti uz našeg tatu, ko će ga čuvati? Ko će mene utješiti kad sam tužna, sada kada tebe nema?", rekla je kroz suze Davidova sestra Teodora.

Obratili su se i brojni prijatelji Davida Dragičevića i Dženana Memića, kao i članovi grupe Pravda za Davida, a više puta su odslušane pjesme "Klinac iz geta" i"Pravda za Davida".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije