Hronika

Slobodanka Tošić izručena BiH

Slobodanka Tošić izručena BiH
Slobodanka Tošić izručena BiH

SARAJEVO - Slobodanka Tošić (29), jedna od optuženih u predmetu "Lutka", danas je iz Hrvatske izručena pravosuđu Bosne i Hercegovine.

"Tošićeva je jedna od 24 optuženih u predmetu 'Lutka', u kojem se većem broju optuženih sudi za krivična djela organizovanog kriminala, a nakon njenog bjekstva iz BiH i nepojavljivanja na ročištima u predmetu, Tužilaštvo BiH zatražilo je raspisivanje međunarodne potjernice. Tošićeva je uhapšena na područje Hrvatske", saopšteno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Inače, ovoj grupi na teret su stavljena neka od najtežih krivičnih djela organizovanog kriminala počinjena na području BiH, odnosno teška ubistva, milionske oružane pljačke, razbojništva, pranje novca itd.

Optužnica se odnosi na pet ubistava i nekoliko pljački u kojima je ukradeno više od devet miliona konvertibilnih maraka.

Konkretno Tošićeva, kao djevojka Darka Eleza, jednog od optuženih, osumnjičena je da je učestvovala u pokušaju ubistva Đorđa Ždrale u aprilu 2006. godine, koji je tom prilikom ranjen sa više metaka. Prema optužnici, Tošićeva je Ždralu "navukla" na dogovoreno mjesto gdje je pokušan atentat na njega. Optužene u ovom predmetu smatraju odgovornim za ubistvo Vladimira Mačara  u Palama u januaru 2008. godine uz pomoć eksplozivne naprave montirane na ranije ukradeno vozilo. Tom prilikom ubijen je Vladimir Mačar, smrtno je stradao i Milan Vlaškić, a teško je ranjen slučajni prolaznik Rade Magazin, koji je od povreda preminuo. Takođe, terete ih i za teško ubistvo Borisa Govedarice počinjeno u avgustu 2007. godine kod tržnog centra u Lukavici, koje je izvršeno sa dvije automatske puške. Zatim za ubistvo Zorana Goluba u kafiću "Sport" u Istočnom Sarajevu, kada je iz automatskog oružja ispaljeno više od 40 metaka.

Kriminalnoj grupi kojoj pripada i Tošićeva na teret je stavljena i pljačka transporta novca Privredne banke Sarajevo u iznosu od 2,2 miliona evra koja je počinjena u naselju Nedžarići u Sarajevu u junu 2006. godine, kada je opljačkano vozilo kojim je novac prevožen na aerodrom.

Prema optužnici, grupa je odgovorna i za pljačku transporta novca Pavlović International banke iz Bijeljine, koja je počinjena u avgustu 2005. godine, na području Han Pijeska, presretanjem vozila koje je prevozilo novac, kada je otuđeno oko 1,8 miliona KM, kao i pokušaj pljačke novca iz Nove banke a.d. Bijeljina, poslovnice u Istočnom Sarajevu, u novembru 2005. godine, u iznosu od oko 2,2 miliona KM. Tada su čuvari koji su prevozili novac, nakon što je na njih pucano, upotrijebili oružje i u razmjeni vatre ranili pljačkaše, nakon čega su pljačkaši pobjegli u pravcu Sarajeva.

Pored Tošićeve i Eleza, optužnica u predmetu "Lutka" podignuta je i protiv Bojana Cvijana, Davora Mandića, Muhameda Ramića, Seada Robovića, Edina Ahmetspahića, Ljubiše Lalovića, Marka Krajišnika, Himze Ćate, Dejana Vukosavljevića, Nermina Tahirovića, Elvira, Azima i Mehmeda Kajevića, Elvisa Zlatića, Admira Ahmetspahića, Dragana Vujičića, Vladana Parađine, Dragana Jevtovića, Bendžamina Halilovića, Dragana Obućine, Anesa Krubegovića, Slaviše Bobara i Mladena Mićića.

Misica i "Plejbojeva" zečica

Slobodanka Tošić poznata je i po učešću na takmičenju za mis BiH, gdje je 2005. godine izabrana za mis fotogeničnosti, a bila je i "Plejbojeva" zečica.

Učestvovala je i u rialiti šou-programu "Survivor".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije