Hronika

Slučaj Memić: Potvrđena optužnica protiv Zijada Mutapa i Alise

Slučaj Memić: Potvrđena optužnica protiv Zijada Mutapa i Alise
Foto: Screenshot / Youtube / Klix.ba | Slučaj Memić: Potvrđena optužnica protiv Zijada Mutapa i njegove kćerke Alise

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv pet osoba u slučaju smrti Dženana Memića, među kojima su Zijad Mutap i njegova kćerka Alisa Ramić.

Zijad Mutap optužen je za krivično djelo organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelima protivzakonito posredovanje.

Mutap se sumnjiči da je pružio pomoć učinitelju poslije učinjenog krivičnog djela, kao i da je sprečavao dokazivanje krivičnog djela.

Njegova kćerka Alisa Ramić (djevojačko Mutap) optužena je, takođe, za organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelom pomoć učinitelju poslije učinjenog krivičnog djela, krivičnim djelom sprečavanje dokazivanja, te za davanje lažnog iskaza.

"Optuženi Hasan Dupovac krivično djelo organizirani kriminal iz člana 342. stav 2. u vezi s krivičnim djelom protuzakonito posredovanje iz člana 382. stav 2. i krivičnim djelom pomoć učinitelju poslije učinjenog krivičnog djela iz člana 346. stav 2. KZ FBiH. Optuženi Josip Barić krivično djelo organizirani kriminal iz člana 342. stav 2. u vezi s krivičnim djelima protuzakonito posredovanje iz člana 382. stav 2. i krivičnim djelom pomoć učinitelju poslije učinjenog krivičnog djela iz člana 346. stav 2. KZ FBiH", navodi se u saopštenju Suda BiH.

Dodaje se da se optuženi Muamer Ožegović sumnjiči za krivično djelo organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelom pomoć učinitelju poslije učinjenog krivičnog djela.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je optuženi Zijad Mutap organizovao grupu za organizovani kriminal s ciljem prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život 8. februara 2016. godine, usljed kojih povreda je preminuo.

Prema optužnici, toj grupi su kao članovi pristupili optuženi Hasan Dupovac, Alisa Ramić, Josip Barić i Muamer Ožegović, pa su prikrivanjem dokaza i počinioca, fingiranjem dokaza, prikrivanjem činjenica koje su im poznate, preduzimali radnje s ciljem prikrivanja stvarnog načina na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život. 

Podsjetimo, Dženan Memić preminuo je 15. februara 2016. nakon teških povreda koje je zadobio 8. februara iste godine, dok je, prema dostupnim informacijama, s djevojkom Alisom Mutap šetao Velikom alejom na Ilidži.

Za njegovu smrt bili su optuženi Ljubo i Bekrija Seferović. Oni su se sumnjičili da su izazvali saobraćajnu nesreću u kojoj je Dženan nastradao, ali su na kraju oslobođeni optužbi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije