Hronika

Slučaj Zalužani: I dalje nema novca za završetak istrage

Slučaj Zalužani: I dalje nema novca za završetak istrage
Slučaj Zalužani: I dalje nema novca za završetak istrage
Vanja Stevanović

SARAJEVO, BANJALUKA - Istraga avionske nesreće u Zalužanima, u kojoj je prije tri godine život izgubilo pet banjalučkih padobranaca, iako u završnoj fazi, i dalje je bez epiloga.

Roditelji nastradalih sportista i njihove kolege, očekuju od nadležnih institucija viši stepen odgovornosti u ovom slučaju i pozivaju ih da finalizuju predmet, kako bi se na svjetlo iznijeli svi podaci i utvrdila krivična odgovornost.

"Istraga zrakoplovne nesreće u Zalužanima, kod Banjaluke, je u završnoj fazi, odnosno u pravcu donošenja tužiteljske odluke i podizanja optužnice", izjavio je za "Nezavisne" Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH, koje još traži rješenje u vezi s plaćanjem preuzetog vještačenja.

Fakultetu za saobraćaj i komunikacije u Sarajevu, podsjetimo, još nije plaćena ekspertiza koju su uradili, niti je ista predata Tužilaštvu BiH, koje je preuzelo predmet od banjalučkog Okružnog tužilaštva. Tek po plaćanju i preuzimanju opsežnog stručnog vještačenja, predmet bi mogao biti finalizovan u pravcu podizanja optužnica.

Komisija za vazduhoplovstvo Ministarstva komunikacija i prometa BiH svojevremeno je utvrdila da avion nije bio tehnički ispravan, te da Padobranski klub "Banjaluka" nije primjenjivao tehničko održavanje u skladu sa zakonom. Nakon toga, analiza je rađena i na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije u Sarajevu, posebno zbog vještačenja motora.

Procedura je nastavljena u Okružnom tužilaštvu Banjaluka. Nakon opsežne istrage, tu je utvrđeno da postoji krivična odgovornost i da se nije radilo o nesrećnom slučaju niti o krivici pilota.

Okružno tužilaštvo Banjaluka je na račun Fakulteta uplatilo 18.025 KM, a naknadnu isplatu sredstava do iznosa od 38.000 KM, koliko iznose ukupni troškovi vještačenja, preuzelo je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine u čijoj nadležnosti se nalazi navedeni predmet, ali je ovaj iznos predstavljao i neku vrstu naslijeđenih troškova uz predmet koji im se upućuje.

Porodice nastradalih padobranaca i sportske kolege su ogorčeni.

"Nažalost, ništa novo u vezi s epilogom ovog slučaja. Tužilaštvo BiH po službenoj dužnosti utvrđuje odgovornost, a porodice čekaju da se s tim završi, nakon čega će se možda odlučiti da terete odgovorno lice za koje se utvrdi krivična odgovornost", kaže za "Nezavisne" Rade Čajić, instruktor padobranstva iz banjalučkog padobranskog kluba.

Omer Kulić, glavni istražilac Komisije za vazduhoplovstvo Ministarstva komunikacija i prometa BiH, svojevremeno je rekao da avion nije bio tehnički ispravan, te da Padobranski klub "Banjaluka" nije primjenjivao tehničko održavanje u skladu sa zakonom. Cilj Komisije, međutim, nije bio da pronađe krivca, niti su to njihove nadležnosti, te je procedura nastavljena u Okružnom tužilaštvu Banjaluka, odnosno Tužilaštvu BiH.

Velika tragedija

Pilot Alen Crnalić (1988), instruktor padobranstva Nemanja Goronja (1980), zatim njihov kolega Stefan Karanović (1989), te mladi padobranci Nikola Stević (1993) i Srđan Kosić (1993) izgubili su život 20. maja 2012. godine, kada se nakon polijetanja zapalio sportski avion u kojem su se nalazili. Velika tragedija dogodila se naočigled članova porodice.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay

Marketing tim / 03.08.2021 12:59

Sinsay kao jedan od vodećih brendova LPP-a prednjači u širenju prodajne mreže na teritoriji Bosne i Hercegovine i Regiona.

Sinsay BiH | Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay

Pored ženske mode, nude odjeću i dodatke za muškarce, kao i atraktivnu kolekciju dječije odjeće. Čitavu ponudu dopunjuju ženska i muška oprema i kućni namještaj iz linije Home, što pečatom potvrđuje status uspješnog brenda životnog stila.

Širina asortimana ogleda se u veličini i karakteru prodavnice. Sinsay je brend koji nudi najnovije trendove po najpovoljnijim cijenama od 2013.

S površinama od 800 do 1.500 m2, novi komercijalni prostori nekoliko puta su veći od prvih Sinsay prodavnica zahvaljujući upotrebi inovativnih materijala, dizajnerskih dodataka i modernističkog osvjetljenja.

Foto: Sinsay / Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay
Foto: Sinsay / Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay

Kolekcije su sve dostupnije zahvaljujući proširenju tradicionalne mreže prodavnica (povećanje komercijalnog prostora u poređenju sa istim periodom prošle godine). Razvoj je usmjeren ka tradicionalnom konceptu kako bi kupci imali punu pažnju i osjetili prisutnost i raspoloživost da se odgovori na njihove potrebe i želje.

Zbog ekspanzije širenja brenda, ova kompanija je u potrazi za prostorom u gradovima sa 10.000 stanovnika na teritoriji Bosne i Hercegovine, manji gradovi samo u određenim slučajevima, površine u rasponu od 800-1500 m2, u zavisnosti od lokacije, veličine grada, GLA projekta.

Sve zanimljive ponude možete poslati našem razvojnom timu na mail: [email protected].

Foto: Sinsay / Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay
Foto: Sinsay / Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay

LPP S.A. je međunarodna kompanija koja uspješno posluje u tekstilnoj industriji više od 20 godina. Upravljaju prepoznatljivim brendovima: RESERVED, Cropp, House, MOHITO i SiNSAY. Na tržištu Bosne i Hercegovine prisutni su od 2019. i uspješno posluju kroz mrežu od 6 maloprodajnih objekata svih brendova u Banja Luci i Mostaru, sa idejom da povećaju postojeću prodajnu mrežu.

Najčitanije