Hronika

Smanjen broj krivičnih djela za 19 odsto

Smanjen broj krivičnih djela za 19 odsto
Foto: N.N. | Smanjen broj krivičnih djela za 19 odsto

BANJALUKA - Na području Policijske uprave Banjaluka u januaru je smanjen broj krivičnih djela za 19 odsto, dok je broj saobraćajnih nezgoda sa materijalnom štetom veći za 13,6 odsto nego u istom periodu prošle godine, rekao je načelnik ove uprave Miloš Brkić.

Brkić je na konferenciji za novinare ocijenio zadovoljavajućim stanje bezbjednosti u januaru na području ove uprave i istakao da je broj slučajeva narušavanja javnog reda i mira smanjen za 23 odsto, a broj prekršaja za 19,5 odsto.

On je rekao da su u saobraćajnim nesrećama u januaru smrtno stradala četiri lica, dok su u uporednom periodu lani stradala tri, 13 je teže povrijeđeno, 61 lakše, što je za 21 odsto manje nego u istom periodu lani, kada je bilo 78 lakše povrijeđenih.

Brkić je istakao da su tokom januara realizovane tri akcije u oblasti borbe protiv kriminaliteta, ukupno devet na zaštiti javnog reda i mira i bezbjednosti saobraćaja, te uspješno obezbijeđena 32 javna okupljalja i 29 sportskih priredbi.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Darko Novaković rekao je da su na području Uprave u januaru ove godine evidentirana 153 krivična djela, dok je u uporednom periodu lani bilo 189 djela.

"Riješeno je 117 krivičnih djela ili 76 odsto, a po nepoznatom izvršiocu rasvijetljeno je 46 krivičnih djela ili 55,4 odsto", istakao je Novaković.

On je rekao da su iz oblasti opšteg kriminaliteta evidentirana 132 krivična djela, što je za 16,5 odsto manje nego u uporednom periodu lani, kada je bilo 158.

Novaković je naveo da je rasvijetljenost ovih krivičnih djela 72,2 odsto, kao i da je riješeno svih 10 prijavljenih krivičnih djela protiv života i tijela. On kaže da tokom januara nije bilo ubistava.

Prema njegovim riječima, u oblasti zloupotrebe droge otkrivena su četiri krivična djela, zbog kojih su nadležnom tužilaštvu dostavljena četiri izvještaja kojima su obuhvaćena četiri osumnjičena.

Novaković je rekao da je iz oblasti privrednog kriminaliteta bilo 11 krivičnih djela, dostavljeno pet izvještaja protiv pet lica, dok materijalna šteta iznosi 35.000 KM.

Načelnik Sektora policije Radenko Stakić rekao je da je u posmatranom periodu evidentirano 65 slučajeva narušavanja javnog reda i mira, što je manje za 23,5 odsto nego u uporednom periodu lani, kada ih je registrovano 85.

"Evidentiran je 91 prekršaj, što je manje za 19,5 odsto nego u uporednom periodu, kada je bilo 113 prekršaja. Dogodilo se 317 saobraćajnih nezgoda, što je više za 13,6 odsto nego u uporednom periodu, kada je evidentirano 279", rekao je Stakić i dodao da se povećanje odnosi na saobraćajne nezgode sa materijalnom štetom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije