Hronika

Smrtnost na bh. putevima tri puta veća nego u Švedskoj

Smrtnost na bh. putevima tri puta veća nego u Švedskoj
Foto: Velibor Tripić | Smrtnost na bh. putevima tri puta veća nego u Švedskoj
Dragan Sladojević

SARAJEVO, BANJALUKA - Putevi u BiH i ostalim zemljama u regionu, izuzimajući Sloveniju, spadaju u najrizičnije u Evropi, pokazuje detaljna analiza.

Statistika za prošlu godinu pokazuje da se na bh. putevima, u odnosu na milion stanovnika, ginulo preko tri puta više nego u Švedskoj.

Prema podacima Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK), stopa smrtnosti u saobraćajnim nesrećama u BiH je lani iznosila 74 osobe na milion stanovnika, što nas, istina, svrstava u bolje rangirane zemlje regije, ali smo i dalje daleko od evropskog prosjeka (51 poginula osoba na milion stanovnika).

Zemlje s najmanjim brojem poginulih u odnosu na milion stanovnika bile su Švedska (22) i Irska (29), dok Rumunija (96), Bugarska (89) i Poljska (77) prikazuju najveću stopu smrtnosti u saobraćajnim nesrećama u 2019. godini.

Kada je u pitanju naš region, u Sjevernoj Makedoniji poginulo je 66 lica na milion građana, u Hrvatskoj 73, u Crnoj Gori 76, u Srbiji 77, a u Albaniji 80 osoba.

Stručnjaci ističu da postoje brojni faktori koji utiču na smrtnost na putevima, a mogli bi se razvrstati u nekoliko grupa, gdje spadaju greške vozača, tehnična neispravnost vozila, te stanje kolovoza.

"Na prvom mjestu je ljudski faktor - brza vožnja, nepropisno preticanje, oduzimanje prvenstva, alkohol, droge... Tu spada i nedovoljna vještina vozača", kaže za "Nezavisne novine" Ševal Kovačević, inženjer saobraćaja.

Kovačević, koji je i ovlašteni sudski vještak za saobraćaj BiH, ističe da je problem i nekvalitetna saobraćajna infrastruktura.

"Neophodne su rekonstrukcija i modernizacija magistralne i regionalne putne mreže", ističe Kovačević.

Prema njegovim riječima, činjenica da na 100.000 stanovnika imamo 2,5 do tri puta više poginulih u odnosu na evropski zapad govori sama za sebe.

"To je jedno katastrofalno stanje", rekao je Kovačević.

Milija Radović, v.d. zamjenika direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, kaže da evropske zemlje poput, recimo, Švedske, imaju mnogo veći standard u odnosu na BiH, pa objektivno imaju i više mogućnosti za ulaganje u bezbjednost saobraćaja.

"Samim tim su u situaciji da mogu da postignu bolje rezultate. Jedan norveški stručnjak je izjavio da su preduslovi za bezbjednost saobraćaja ekonomska sposobnost i voljnost plaćanja. U toj rečenici je sve rečeno", istakao je Radović.

Prema njegovim riječima, sve evropske zemlje imaju sisteme kontrole učesnika u saobraćaju razvijene mnogo prije nego što su kod nas razvijeni.

"Ne možete preslikati nešto što se radi u Švedskoj ili Njemačkoj na naše uslove. Mi kasnimo 30-40 godina u svim oblastima, pa i u oblasti saobraćaja. Svijest ljudi nije ista. Nije isti ni rad policije", kaže Radović za "Nezavisne".

BIHAMK je, inače, izračunao da se ipak i u BiH u proteklim godinama smanjivao broj poginulih na putevima.

"Kad je riječ o posljedicama saobraćajnih nezgoda u našoj zemlji, evidentno je da je tokom protekle tri godine došlo do znatnijeg smanjenja broja smrtno stradalih u saobraćajnim nezgodama, dok se broj teže povrijeđenih povećao. U 2017. godini zabilježeno je 298 smrtnih slučajeva, u 2018. godini 277, dok se broj smrtnih slučajeva u 2019. godini smanjio na 261", naveli su iz BIHAMK-a.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Još jedna velika investicija Central osiguranja

Marketing tim / 26.07.2021 10:46

U proteklom periodu Central osiguranje d.d. i Testing centar d.o.o. su svojoj poslovnoj mreži dodali još jednu stanicu tehničkog pregleda. Radi se o kupovini suvremenog tehničkog pregleda u Kreševu.

Central osiguranja d.d. | Još jedna velika investicija Central osiguranja

Ovom akvizicijom, Central osiguranje d.d. i Testing centar d.o.o. potvrđuju poslovnu politiku stalnog rasta i razvoja. Kako Central osiguranje d.d., uspijeva održavati stalni rast i rekordnu premiju objasnio je Predsjednik Uprave i direktor Central osiguranja Feđa Morankić.

„Nakon prvih šest mjeseci ove godine, možemo reći da je solventnost Društva izuzetno dobra, a efikasnost i efektivnost pridonose tomu da je društvo finansijski i operativno stabilno. Pandemija, promjene na tržištu osiguranja, promjene u očekivanjima i ponašanjima kupaca su izazovi s kojima se kompanije susreću u svakodnevnom poslovanju. Mi u Centralu smo izazove prepoznali na vrijeme, a o čemu najbolje svjedoče rezultati poslovanja za prvih šest mjeseci 2021. godine,“ objašnjava Morankić.

Prema službenim podacima, Central osiguranje je u periodu od prvog do šestog mjeseca 2021. godine, s premijom od 22.523.285,00 KM, a u odnosu na isti period prethodne godine, ostvarilo rast od 11,02%.

Rast je zabilježen u svim vidovima osiguranja, kao što su osiguranje od auto odgovornosti, kasko, zaštita bonusa, pomoć na cesti, odgovornost vozara i drugo.

 „U prvih pola godine, na više od 40 stanica, u Testing centru je završeno 65 000 tehničkih pregleda. Nastavno dosadašnjem pozitivnom poslovnom širenju, Testing centar i dalje ide u pozitivnom pravcu, čemu u prilog ide i posljednja velika investicija, kupnja stanice tehničkog pregleda u Kreševu“, kaže Ivan Kožul, direktor Testing centra d.o.o.

Pred društvima predstoje dalja investiranja, razvoj i kontinuirano unapređenje poslovanja. Kako u području upravljanja, tako i u području poslovnih procesa, izazovi se kontinuirano nameću. „Strateško planiranje, stalne inovacije, velike akvizicije i ulaganja, edukacija i motivacija uposlenika te digitalizacija su samo neke od metoda kojima se u Centralu služimo, kako bi ostvarili naš krajnji cilj da postanemo tržišni lider“, navodi Morankić.

Pored navedene akvizicije, Central osiguranje ima u planu za ovu, ali i naredne godine i dalje rasti i povećavati svoj tržišni potencijal novim ulaganjima, o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena.

Najčitanije