Hronika

Spasojević: Znatno smanjen broj krivičnih djela

Spasojević: Znatno smanjen broj krivičnih djela
Foto: N.N. | Spasojević: Znatno smanjen broj krivičnih djela

BANJALUKA - Načelnik Policijske uprave Banjaluka Željko Spasojević rekao je danas da su na području ove uprave u maju evidentirana 172 krivična djela, što je manje za 30,1 odsto nego u istom mjesecu lani kada je evidentirano 246 krivičnih djela.

Spasojević je na konferenciji za novinare rekao da je u maju riješeno 83,9 odsto krivičnih djela, što je znatno više u odnosu na maj prošle godine kada je riješenost iznosila 77,2 odsto.

"Iz oblasti opšteg kriminaliteta evidentirana su 123 krivična djela, što je za 40,3 odsto manje u odnosu na uporedni period kada je bilo evidentirano 206 krivičnih djela. Riješenost ovih krivičnih djela iznosi 80,8 odsto", istakao je Spasojević i ocijenio zadovoljavajućom bezbjednost na području ove uprave.

Na konferenciji za novinare rečeno je da Policijska uprava Banjaluka bilježi manji broj razbojništava za 80 odsto, krađa za 50 odsto, krivičnih djela teška krađa za 10,3 odsto, kao i krivičnih djela oduzimanje tuđe stvari za 54,5 odsto.

U maju je prijavljeno 10 krivičnih djela protiv života i tijela od kojih su najbrojnije tjelesne povrede, a rasvijetljenost ovih krivičnih djela je 90 odsto.

"Evidentirano je jedno krivično djelo 'ubistvo u pokušaju', koje je rasvijetljeno", naveo je Spasojević.

Kada je riječ o zloupotrebi opojnih droga otkrivena su tri krivična djela, zbog kojih je nadležnom tužilaštvu dostavljeno isto toliko izvještaja kojima je obuhvaćeno sedam osumnjičenih.

"Podneseno je 12 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, a oduzeta je i određena količina opojne droge", naveli su iz Policijske uprave Banjaluka.

Iz oblasti privrednog kriminaliteta otkrivena su 34 krivičnih djela, što je za 9,7 odsto više u odnosu na uporedni period.

"Podneseno je 14 izvještaja protiv 17 lica, a izvršenjem ovih djela pričinjena je ukupna materijalna šteta u iznosu od oko 260.000 KM", potvrdili su iz ove uprave.

Evidentirano je 90 slučajeva narušavanja javnog reda i mira, a ukupan broj prekršaja iznosi 122 i veći je za 25,8 odsto /122/ u odnosu na uporedni period 2017. godine.

Evidentirano je 348 saobraćajnih nezgoda, što je više za 16,4 odsto u odnosu na uporedni period kada je bilo 299 saobraćajnih nezgoda.

U ovim saobraćajnim nezgodama jedno lice je smrtno stradalo, a Policijska uprava je uspješno obezbijedila 62 javna okupljanja i 97 sportskih priredbi, naveli su iz Policijske uprave Banjaluka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije