Hronika

Specijalcima pala presuda zbog greške u postupku

Specijalcima pala presuda zbog greške u postupku
Foto: N.N. | Specijalcima pala presuda zbog greške u postupku

BANJALUKA - Sudski proces za filmsku krađu 617.000 KM na autoputu Banjaluka - Gradiška biće ponovljen, tako da će četvorka, osuđena u prvostepenom postupku, uključujući i trojicu bivših specijalaca, još jednom zasjesti u optuženičke klupe banjalučkog Okružnog suda.

Vrhovni sud RS, naime, uvažio je žalbe branilaca Vladana Malića (35), Gorana Paraša (30) i Aleksandra Popovića (32), nekadašnjih pripadnika MUP-a RS, te Olega Bande (33), suvlasnika auto-kuće "Kvatro", kojima su u prvostepenom postupku odrezane ukupno 42 godine robije.

"Ukida se presuda Okružnog suda u Banjaluci i predmet vraća prvostepenom sudu na ponovno suđenje", potvrdila je za "Nezavisne" Jelena Despotović, sekretar Vrhovnog suda RS.

Vrhovni sud je, kako saznajemo, utvrdio da su pri donošenju prvostepene presude bitno povrijeđene odredbe krivičnog postupka.

U rješenju Vrhovnog suda RS, u koje su "Nezavisne" imale uvid, naveden je niz razloga za ukidanje presude.

Uz ostalo, utvrđeno je da je opravdana zamjerka advokata, koji su se žalili da u prvostepenoj presudi uopšte nije odgovoreno na njihov prigovor da DNK uzorci optuženih nisu na odgovarajući način dostavljeni Biološkom fakultetu u Beogradu.

Vrhovni sud RS je utvrdio i da je opravdan prigovor odbrane, prema kojem je tokom  saslušanja svjedoka pokajnika, a koji su bili osumnjičeni u ovom slučaju, povrijeđen Zakon o krivičnom postupku.

Uz to, između glavnih pretresa bilo je pauza dužih od 30 dana, a ročišta su nastavljana suprotno  zakonskoj proceduri.

To što je postupak vraćen na početak znači i da u vodu pada ranija sudska odluka kojom je optuženoj četvorici naređeno da vrati 543.204 marke. Ipak, oni ostaju iza brave.

"Pritvor optuženima je posebnim rješenjem produžen 18. januara i može trajati najduže godinu dana", naglasila je Despotovićeva.

U Republičkom javnom tužilaštvu, koje je drugostepenom sudu predlagalo da potvrdi prvostepenu presudu, odluku Vrhovnog suda RS nisu željeli komentarisati.

"Možemo potvrditi da smo zaprimili rješenje Vrhovnog suda RS kojim se uvažavaju žalbe branilaca optuženih i predmet vraća prvostepenom sudu na ponovno suđenje. Imajući u vidu kodeks tužilačke etike, mi nismo u mogućnosti komentarisati sudske odluke", rekli su nam iz Republičkog javnog tužilaštva.

Ni branioci četvorice optuženih zasad nemaju šta da kažu. U telefonskom razgovoru advokatice Aleksandra Metlić i Jadranka Ivanović rekle su nam da rješenje Vrhovnog suda RS nisu dobile, pa ga ne mogu ni komentarisati.

U prvostepenom postupku, prisjetimo se, u maju prošle godine, bivši specijalci osuđeni su na po 11, a civil je dobio devet godina zatvora.

"Pljačka vijeka", kako je ovo razbojništvo nazvano, izvedeno je 22. septembra 2015. godine, usred dana, kada su banditi zapucali iz oružja na autoputu, kojim su se kretala i druga vozila. Baš kao u akcionim filmovima, napadnuta je kolona koja je novac iz banjalučke UniCredit banke vozila u Zagreb.

Pljačkaši su, kako stoji u optužnici, zelenim audijem A6 presreli i napali kolonu vozila "Sector securityja". Prijeteći puškama od radnika su oteli tri kofera s parama.

Tokom pljačke došlo je do pucnjave, a povrijeđen je i radnik "Sector securityja" Đurađ Bajić nakon što su hici probili vjetrobransko blindirano staklo na vozilu.

Tokom istrage, osim oružja, pronađeni su 12.000 evra, automobil i torba u koju su pljačkaši stavili novac, a razbojnici su na licu mjesta ostavili i zolju.

Prisjetimo se, ranije je Danijel Kuzmić (32), bivši radnik Agencije "Sector security", osuđen na tri godine, a specijalci Goran Janjuz (27) i Željko Inđić (29) na po šest mjeseci zatvora zbog učešća u razbojništvu, nakon što su priznali krivicu.

Krivicu su, u decembru 2016. godine, u Okružnom sudu Banjaluka priznali i Malić, Paraš, Popović i Banda, te pristali da budu osuđeni na ukupno 25 godina robije, ali im nije ugođeno.

Naime, Sudsko vijeće odbacilo je sporazum po kojem je Malić trebalo da bude osuđen na osam, Paraš i Popović na po šest, a Banda na pet godina zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije