Hronika

"Spomenuo zastavu Srpske i zaprijetio da će zapaliti sve iz Dodikovog kabineta"

"Spomenuo zastavu Srpske i zaprijetio da će zapaliti sve iz Dodikovog kabineta"
Foto: Nedžad Uglješa/Arhiva | "Spomenuo zastavu Srpske i zaprijetio da će zapaliti sve iz Dodikovog kabineta"

SARAJEVO - Potvrđena je optužnica koja Nizama Jamakovića (48), rođenog u Zenici, tereti da je vulgarno vrijeđao i prijetio paljenjem radnicima Kabineta tadašnjeg srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

U optužnici, koja je u posjedu "Nezavisnih", naveden je i citat prijetnje koju je, kako ga terete, izgovorio Jamaković.

"Zastavu Republike Srpske zabiću svima vama u gu..cu, a ženskom osoblju Kabineta i k…c, a potom ću vas sve zapaliti", kako ga terete, izjavio je on povišenim tonom, kada je 2018. godine zaprijetio radnicima Dodikovog kabineta.

U optužnici se dodaje da je to učinio prije četiri godine, odnosno 26. novembra, u 14.52, "ozbiljnom prijetnjom da će napasti na život i tijelo zaposlenih u Kabinetu srpskog člana Predsjedništva BiH".

"Bio je svjestan da na ovaj način ugrožava njihovu sigurnost i izaziva uznemirenje, što je i htio", ističe se u optužnici.

Jamaković je, kako ga terete, sa svog mobilnog telefona, koji pripada njemačkom operateru, pozvao na službeni telefonski broj Predsjedništva BiH u Sarajevu, na koji se javila M.M., saradnica - prevodilac, te se predstavio kao "Ibro iz Njemačke", a potom povišenim tonom izgovorio spomenute prijetnje.

Jamaković je, istaknuto je, ugrozio sigurnost lica ozbiljnom prijetnjom da će ih napasti, te na taj način izazvao uznemirenje zaposlenih u Predsjedništvu BiH.

Opštinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo, kojom Jamakovića terete za ugrožavanje sigurnosti, a za šta je predviđena robija.

"Ko ugrozi sigurnost više osoba ozbiljnom prijetnjom da će napasti na život ili organ tih osoba ili taj način izazove uznemirenje građana biće kažnjen zatvorom od tri mjeseca do pet godina", navodi se u Krivičnom zakonu FBiH.

Iz Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo saopštili su da je za glavni pretres postupajući tužilac predložio sudu saslušanje šest svjedoka i izvođenje oko 30 materijalnih dokaza.

Podsjetimo, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) pokrenula je istragu nakon što im je prijavljeno da je zaprijećeno smrću članovima Dodikovog kabineta.

"Odmah je formiran tim koji je upućen na lice mjesta da provjeri o čemu je riječ. Sve ćemo preduzeti da se što prije otkrije ko stoji iza prijetnji", obećali su tada iz SIPA.

Dodikov savjetnik Dragoljub Reljić rekao je tada da je poziv u Dodikov kabinet upućen sa njemačkog broja i da se osoba sa druge strane predstavila kao Ibro.

"Počeo je da vrijeđa, govoreći da će zapaliti i Dodika i njegove saradnike. Upućene su takve psovke i bljuvotine da je to neprimjereno za normalnu komunikaciju. Stručna saradnica koja se javila na telefon nije mogla da ponovi sve te stvari prilikom davanja izjave službenicima SIPA", rekao je tada Reljić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije