Hronika

Spriječeno krijumčarenje djevojčice (5) na granici između BiH i Hrvatske

Spriječeno krijumčarenje djevojčice (5) na granici između BiH i Hrvatske
Foto: Pixabay | Spriječeno krijumčarenje djevojčice (5) na granici između BiH i Hrvatske

BROD – Služba za poslove sa strancima BiH i Granična policija BiH spriječila je na graničnom prelazu Brod krijumčarenje djevojčice od pet godina.

Iz Tužilaštva BiH su saopštili da je tužilac iz Odsjeka za krijumčarenje ljudi i trgovinu ljudima Tužilaštva BiH koordinisao aktivnosti u saradnji sa Službom za poslove sa strancima BiH i Graničnom policijom BiH, koji su prilikom kontrole robe i putnika redovne autobuske linije na graničnom prelazu Brod detaljnim analizama otkrili i identifikovali žrtvu međunarodne trgovine ljudima.

"Identifikovana žrtva je petogodišnja djevojčica koja se nalazila u pratnji stranog državljanina, koji je po nalogu postupajućeg tužioca zadržan u Službi za poslove sa strancima BiH, a žrtva je u skladu sa pravosudnim smjernicama za zaštitu žrtava trgovine ljudima adekvatno zbrinuta i smještena u sigurnu kuću. Žrtvi je dodijeljen specijalni staratelj za djecu strane državljane bez pratnje i žrtve trgovine djecom", istakli su iz Tužilaštva BiH.

Dodali su da se navedena djevojčica nalazi u bazi potraga za osobama za kojima tragaju međunarodne institucije, te je postupajući tužilac u stalnoj komunikaciji sa nadležnim tužilaštvom i policijom u Vizbadenu, Njemačka, a preduzimaju se aktivnosti na realizaciji vraćanja djeteta majci.

"Tužilaštvo BiH se zahvaljuje na efikasnoj i profesionalnoj saradnji inspektorima Službe za poslove sa strancima BiH i sigurnoj kući koja je pružila podršku u ovim aktivnostima", istakli su iz ove institucije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije