Hronika

Srbi iz Hrvatske na ime penzija potražuju više od 800 miliona evra

Srbi iz Hrvatske na ime penzija potražuju više od 800 miliona evra
Foto: Ilustracija | Srbi iz Hrvatske na ime penzija potražuju više od 800 miliona evra

BEOGRAD - Oko 50.000 Srba iz Hrvatske od te države ukupno potražuje imeđu 800 miliona i milijardu evra na ime neisplaćenih penzija iz devedesetih godina prošlog vijeka, rečeno je danas u Beogradu na skupu o ovoj problematici.

Na konferenciji "Aneks E Sporazuma o sukcesiji SFRJ i rješavanje pitanja neisplaćenih penzija iz Hrvatske" Aleksandar Gajić iz Mješovite komisije za sukcesiju rekao je da Srbija ima volje za rješavanje pitanja sukcesije, ali da to podrazumijeva volju i druge strane.

Gajić je napomenuo da je posljednji sastanak o sukcesiji održan 2015. godine u Sarajevu, kada je dogovoreno da naredni organizuje Hrvatska za šest mjeseci, prenijeli su beogradski mediji.

"Na Hrvatskoj je da zakaže naredni sastanak visokih predstavnika za sukcesiju. Treba intenzivirati dijalog. To ne zavisi samo od Srbije", rekao je Gajić.

Pitanje penzija regulisano je Aneksom E Sporazuma o sukcesiji imovine bivše SFRJ.

Prema podacima Udruženja penzionera iz Hrvatske Beograd, Srbi penzioneri iz Hrvatske potražuju penzije od 1991. godine do 1996. godine, a pojedini i do 1998. godine.

Prema podacima iz više izvora, riječ je o iznosu između 800 miliona i milijardu evra, naveli su iz tog udruženja.

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta istakao je da su pitanja imovine i stečenih prava, kao i penzija, ključna pitanja poštovanja ljudskih prava.

Linta je naveo da bi Vlada Srbije trebalo stalno da ukazuje Evropskom parlamentu, Evropskoj komisiji, Savjetu Evrope i UN na kršenje ljudskih prava Srba iz Hrvatske.

Konferencija je održana uz podršku Komesarijata za izbjeglice i migracije Srbije, Uprave Ministarstva spoljnih poslova Srbije za dijasporu i krovnih organizacija izbjegličkih udruženja iz Hrvatske. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije