Hronika

Stojčinovića terete da je Banjaluku ojadio za 10 miliona

Stojčinovića terete da je Banjaluku ojadio za 10 miliona
Foto: Ilustracija | Stojčinovića terete da je Banjaluku ojadio za 10 miliona

BANJALUKA - Postupajući tužilac Republičkog javnog tužilaštva zatražiće određivanje pritvora za Mirka Stojčinovića, bivšeg zamjenika pravobranioca RS u Banjaluci, uhapšenog zbog zloupotrebe službenog položaja, kojom je, sumnja se, taj grad oštećen za oko 10 miliona KM, saznaju "Nezavisne".

Naš sagovornik, upućen u istragu, potvrdio je da je Stojčinović preksinoć predat Tužilaštvu, gdje ga je juče satima saslušavao tužilac, a koji je donio odluku da predloži određivanje pritvora, tako da je na potezu Okružni sud u Banjaluci.

"Riječ je o krivičnom djelu za koje se može izreći kazna zatvora od deset godina ili teža. Pritom, pritvor se traži i zbog opasnosti od bjekstva, ali i bojazni da će osumnjičeni ometati postupak uticajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače", pojašnjava izvor "Nezavisnih".

Sa druge strane, Zoran Tanasić, Stojčinovićev advokat, u izjavi za "Nezavisne" ističe da nije upoznat sa činjenicom da će Tužilaštvo zatražiti određivanje pritvora.

"Ako se to dogodi, takav prijedlog biće nezakonit i neopravdan, te politički skrojen", rekao je Tanasić. Dodao je da je Stojčinović, tokom saslušanja, iznio svoju odbranu i objasnio metod svog rada.

"Čovjek ništa nije uradio nezakonito. Sve je urađeno po pravilu struke. Njegove krivice nema ni jedan odsto. Ovo mu je sve politički skrojeno", tvrdi Tanasić.

Stojčinovića su prekjuče uhapsili policajci MUPa RS zbog sumnje da tokom zastupanja interesa grada Banjaluka svjesno i namjerno nije obavio dužnost koja mu je povjerena.

"Usljed toga je nastupila velika imovinska šteta po grad Banjaluka, dok je u istom iznosu osumnjičeni pribavio protivpravnu korist banjalučkim firmama 'Naš dom' i 'Građa'", saopšteno je iz MUPa RS.

Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, izjavio je da je postojalo puno propusta u postupcima u radu Pravobranilaštva RS, zbog kojih se grad Banjaluka osjetio oštećenim i na šta je imao potrebu da upozori javnost kako bi se zaštitila pojedina gradska imovina.

"Naš interes je da se zaštiti gradska imovina tamo gdje je ugrožena ili bar da se onemogući i javno stavi do znanja da će biti spriječen svaki nasrtaj na imovinu", rekao je Radojičić. Pojasnio je da je u konkretnom primjeru firma "Naš dom", prema stavu grada, gradsko vlasništvo, te da objekat u kojem se danas nalazi Radnički univerzitet nije bio u postupku privatizacije.

"Nekim čudnim odlukama taj objekat je prešao na privatnu firmu, ali mi i dalje tvrdimo da je to gradsko vlasništvo", rekao je Radojičić.

Stojčinović je uhapšen prekjuče u svojoj kancelariji u Republičkoj upravi za geodetske i imovinskopravne poslove (RUGIPP), gdje je odnedavno pomoćnik direktora za poslove nadzora.

Miloš Komljenović, direktor RUGIPPa, rekao je da je na tu funkciju Stojčinovića birala Vlada RS, te da Uprava nije nadležna za njegovo imenovanje. Komljenović je dodao da će status Stojčinovića biti određen u zavisnosti od toga kako bude tekla istraga.

"Protiv smo svih radnji koje mogu biti predmet krivičnog djela. Prema informacijama koje imam, istraga protiv Stojčinovića se vodi povodom nekoliko predmeta koje je on vodio kao zamjenik pravobranioca za grad Banjaluku", rekao je Komljenović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije