Hronika

Stric iščupao djevojku s poteškoćama u razvoju iz kandži napadača

Stric iščupao djevojku s poteškoćama u razvoju iz kandži napadača
Foto: Ilustracija | Stric iščupao djevojku s poteškoćama u razvoju iz kandži napadača

BRATUNAC - Dvadesetogodišnjakinju s poteškoćama u razvoju i umanjenim intelektualnim i fizičkim sposobnostima pokušao je silovati njen blizak rođak, u čemu ga je spriječio stric te djevojke, nakon što je čuo njene krike i plač.

Navode to iz Udruženja roditelja hendikepirane djece i omladine "Leptir", odakle dodaju da je ovo seksualno nasilje izvršeno u Bratuncu 15. jula usred bijela dana, odnosno oko 14 časova.

Nasilnik, kako dodaju, živi u neposrednoj blizini kuće ove djevojke, koja je mentalno na nivou djeteta uzrasta pet godina i fizičke konstitucije desetogodišnjakinje.

"Osumnjičeni ju je vukao nasilno u obližnji šumarak iznad kuće. Ona je vrištala i njene krike i plač čuli su stric i majka. Stric, svjedok događaja, otrčao je prema mjestu odakle je dopirao plač, zatekao djevojku spuštene trenerke i gaćica, a nasilnika kako spušta pantalone", naveli su iz Udruženja "Leptir".

Kako dodaju, obaviješteni su policija i Tužilaštvo, izvršen je ljekarski pregled i sprovedeni su prvi koraci istrage.

"Osumnjičeni i na djelu zatečeni počinilac nasilja zadržan je u policiji 24 sata i pušten na slobodu", navode iz Udruženja "Leptir".

Kako dodaju, silovanje je spriječeno na vrijeme, ali je dalja zaštita izostala. Za sve se, dodaju, život vratio u normalu, ali se porodica i građani Bratunca s pravom pitaju da li je to sve što može da se uradi za zaštitu djevojke s invaliditetom, žrtve pokušaja silovanja.

"Kako da svi nastave normalan život u situaciji kada počinilac živi na nekoliko metara od njihove kuće? Porodica i njihove komšije veoma su uznemireni. Otac i majka se plaše kako će reagovati kada ga sretnu, plaše se za bezbjednost svoje djece. Žive u izolaciji, dok se nasilnik slobodno šeta oko njihove kuće. Sklon je alkoholu i agresivan", ističu iz Udruženja "Leptir", čija predsjednica Željka Katanić nam je potvrdila da imaju saglasnost roditelja djevojke za objavu ove priče.

I to nije sve - u ovom udruženju kažu da ovaj primjer nije usamljen.

"Mi roditelji iz Udruženja 'Leptir' smo spremni i na ulicu da izađemo kako bismo zaštitili svoju djecu, jer ovo nije prvi slučaj u Bratuncu kada se radi o djeci i mladima s poteškoćama u razvoju da se zataška i da se ćuti", kažu iz Udruženja te dodaju da je ovaj pokušaj silovanja još jednom pokazao da žena s invaliditetom nema u sistemu i zakonima.

Nezvanično saznajemo da je o ovom slučaju obaviješteno Okružno javno tužilaštvo Bijeljina, ali na naša pitanja iz tog tužilaštva do sad nisu odgovorili.

Uprkos brojnim pokušajima izjavu nismo uspjeli dobiti ni iz Centra za socijalni rad u Bratuncu. Tražili smo direktoricu, koja nam je, preko saradnika, obećala da će se javiti kasnije, ali nas nije nazvala, niti se više iko javljao na naše pozive.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije