Hronika

Sud BiH odbio da odredi pritvor osumnjičenoj za finansiranje terorista

Sud BiH odbio da odredi pritvor osumnjičenoj za finansiranje terorista
Foto: Arhiva / Ilustracija | Sud BiH odbio da odredi pritvor osumnjičenoj za finansiranje terorista
Srna

SARAJEVO - Sud BiH je odbio prijedlog Tužilaštva BiH da odredi pritvor Seni Hamzabegović, osumnjičenoj za finansiranje terorističke aktivnosti, te su joj određene mjere zabrane napuštanja mjesta prebivališta, putovanja i privremeno oduzete putne isprave.

Tužilaštvo je tražilo pritvor za Hamzabegovićevu, koja osim BiH ima i državljanstvo Švajcarske, zbog opasnosti od bjekstva, kao i bojazni da bi na slobodi mogla počiniti novo krivično djelo, što je Sud BiH odbio.


Povezana vijest:

Osumnjičena za terorizam finansirala muža i članove IS u Siriji 


Osumnjičenu su 11. maja 2021. na tuzlanskom aerodromu uhapsili pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), te izvršili pretres na jednoj lokaciji u Tuzli gdje su otkriveni i privremeno oduzeti predmeti koji će poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku, prenosi Birn.

Tužilaštvo je ranije saopštilo da SIPA, zajedno sa partnerskim agencijama u BiH i inostranstvu sprovodi istragu tokom koje su prikupljeni dokazi da je osumnjičena, u više navrata od 2013. do 2018. godine, učestvovala u prikupljanju i pružanju finansijske pomoći za državljane BiH koji su boravili na stranim ratištima Sirije i Iraka, iako je znala da se bore na strani oružanih formacija takozvane "Islamske države".

Osim toga, prikupljeni su dokazi da je osumnjičena u nekoliko navrata suprugu Muradifu Hamzabegoviću, koji je bio visokopozicionirani pripadnik oružanih formacija, a koji je u bjekstvu, prosljeđivala novac iako je znala da će biti korišten za finansiranje terorističkih grupa i njihovih aktivnosti.

Prikupljeni su i dokazi da je osumnjičena boravila na području Sirije, da je bila u kontaktu sa državljanima BiH na tom području i da je znala u koje svrhe se koristi novac koji je prosljeđivala.

Sena Hamzabegović je u septembru 2011. osuđena po sporazumu o priznanju krivice na uslovnu kaznu od jedne godine zbog pripadnosti organizovanoj grupi koja je krijumčarila državljane BiH u Švajcarsku, a izrečena joj je i novčana kazna od 3.000 KM.

Sporazumom je priznala da je tokom avgusta 2009. prevozila migrante iz Slovenije u Švajcarsku u vozilu švajcarske registracije, te da je u tuzlanskom naselju Husino od migranata primila ugovoreni iznos novca i odredila ko će kojim vozilom biti prevezen iz BiH.

Senin suprug Muradif Hamzabegović je bio optužen u istom predmetu, a kasnije je zbog udruživanja radi činjenja krivičnih djela i krijumačarenja ljudi osuđen na jedinstvenu kaznu od šest godina zatvora i novčanu od 20.000 KM.

Prema publikaciji "Atlantske inicijative", Muradif Hamzabegović nije nikada odslužio ovu kaznu jer je u kasno proljeće 2013. godine otišao u Siriju.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije