Hronika

Sud neće da preuzme optužene za ubistvo policajaca bez medicinske dokumentacije

Sud neće da preuzme optužene za ubistvo policajaca bez medicinske dokumentacije
Foto: N.N. | Sud neće da preuzme optužene za ubistvo policajaca bez medicinske dokumentacije
Srna

SARAJEVO - Predsjednik Vrhovnog suda Federacije BiH (FBiH) Milorad Novković donio je naredbu kojom je zabranio Sudskoj policiji FBiH da od pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo preuzima lica uhapšena u okviru istrage o ubistvu dva policajca, bez medicinske dokumentacije, saznaje portal "Dnevno".

Naredba je uslijedila nakon što je ovaj portal objavio uznemirujuće fotografije brutalno isprebijanih lica koja su bila privedena, a potom ispitivana, mučena i isprebijana od pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo.

Isti izvor navodi da je advokat Bojan Veselinović podnio Tužilaštvu Kantona Sarajevo krivičnu prijavu protiv pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična dijela nanošenje teške tjelesne povrede, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, nesavjestan rad u službi, a sve u vezi sa krivičnim djelom saučesništvo.

Advokat je podnio prijave u ime privedenih Miloša Obradova, Stefana Samardžije i Srđana Sokolovića.

Prema saznanjima ovog portala, sarajevska policija brutalno je pretukla i Slavena Dakića, koji je uhapšen zbog krivičnog djela teška krađa i sprečavanje dokazivanja krivičnog djela.

Nakon objave slika i informacija o brutalnom prebijanju Srba po vjerskoj i nacionalnoj osnovi od pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo, mnogi su se počeli ograđivati od postupaka svojih kolega, napominjući da njihovo postupanje ne predstavlja ni čin, ni stav njih samih.

Isti izvor navodi da je, nakon vijesti o brutalnom prebijanju lica privedenih u akciji nakon ubistva dva policajca koji su potom pušteni na slobodu, jedan od načelnika Sipe pozvao policijskog komesara Mevludina Halilovića i upitao ga šta su to ljudima uradili, te najavio da će protiv njega podnijeti krivičnu prijavu.

Halilović se još nije oglasio povodom navoda da su uhapšeni mučeni.

Profesionalna i pravosudna zajednica takođe je zgrožena postupanjima pripadnika MUP-a Kanatona Sarajevo, poručujući da se u ovom slučaju može govoriti o kršenju Člana tri Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda u kojem je navedeno da u toku postupka niko nema pravo da bude podvrgnut mučenju, nečovječnom i ponižavajućem tretmanu.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Komentari: 1

Zoxi

Pa donekle mogu i razumiti da muslimani policajci tuku srbe, al ne mogu nikako shvatiti da srpske ustase iz PU Banja Luka tuku srbe!!! Tuku jos gore od tih seljaka iz Sarajeva. Tuku ljude bili krivi ili ne bili. Cak se toliko zanesu da tokom tuce neki i podlegnu pa ih moraju bacati po kanalima i kanalizacijsma. Poslije lazu na konferencijama i podmecu dokaze... Smecari.

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije