Hronika

Sud odbio 25 godina robije za specijalce

Sud odbio 25 godina robije za specijalce
Sud odbio 25 godina robije za specijalce

BANJALUKA - Iako su četvorica optuženih, uključujući trojicu nekadašnjih specijalaca, priznali razbojništvo tokom kojeg je u jesen prošle godine na autoputu Banjaluka - Gradiška opljačkano 616.548 maraka, te pristali da budu osuđeni na ukupno 25 godina robije, nije im ugođeno.

Sudsko vijeće banjalučkog Okružnog suda odbacilo je u petak sporazum o priznanju krivice koji su sa Republičkim javnim tužilaštvom sklopili Vladan Malić (32), Goran Paraš (27) i Aleksandar Popović (29), nekadašnji pripadnici MUP-a RS, te Oleg Banda (30), suvlasnik Auto-kuće "Kvatro". 

Stavili su u četvrtak svoje potpise na sporazume po kojima je Malić trebalo da bude osuđen na osam, Paraš i Popović na po šest, a Banda na pet godina zatvora, ali su sutradan naišli na crveno svjetlo Sudskog vijeća.

Sudije nisu obrazlagale svoju odluku, a koja je i očekivana s obzirom na to da se po Krivičnom zakonu RS organizatoru zločinačkog udruženja u ovakvom slučaju može izreći najmanja kazna od 10 godina.

Svakako, nastavak glavnog pretresa pretvorio se u dan obrta, a po riječima Jasminke Jovišević, advokata optuženih, njeni branjenici očekivali su da sporazum bude prihvaćen.

Međutim, Olga Pantić, predsjednik Sudskog vijeća, kazala je da se sporazumi odbijaju, te da se glavni pretres, kao da priznanja krivice nije ni bilo, nastavlja 24. januara iduće godine.

Da će suđenje u petak biti jako zanimljivo moglo se naslutiti već na početku, kada je advokatica zatražila petnaestominutnu pauzu kako bi s optuženima obavila razgovor, što joj je i dozvoljeno.

U nastavku je Živana Bajić, republički javni tužilac, otkrila da je sa četvoricom optuženih potpisan sporazum i da je optužnica neznatno promijenjena, a zatim ju je i pročitala.

Zanimljivo je da je u optužnici navedeno da je audi, koji je korišten u pljački vijeka, kako mnogi nazivaju ovo razbojništvo, na sebi imao ukradene registarske tablice, ali ta krađa nije ni spomenuta kao krivično djelo za koje četvorku terete.

Takođe, interesantno je da nije spomenut ni imovinsko-pravni zahtjev Đurađa Bajića, radnika "Sector Securityja", koji je ranjen u pljački, niti odštetni zahtjev banke koja je opljačkana.

U optužnici Tužilaštvo tereti optužene za organizovani kriminal, odnosno razbojništvo i nedozvoljeno držanje oružja, to jest da su bili članovi organizovanog zločinačkog udruženja koje je organizovao Malić.

Sva četvorica su se, u slučaju da je njihov sporazum prihvaćen, odrekla prava na žalbu i nastavka suđenja, a pristali su i da plate troškove postupka u iznosu od oko 12.000 KM, kao i da solidarno vrate oko 543.200 maraka, dok je dio novca, podsjetimo, pronađen nakon što su pohapšeni.

Pristali su i da im se oduzme audi korišten tokom pljačke, kao i automatske puške kojima su bili naoružani. Sve su, kako tvrde, odlučili dobrovoljno.

"Nije bilo nikakvih pritisaka da potpišem sporazum, svjesno sam stavio svoj potpis", rekao je Popović, a isto je potvrdila i preostala trojka.

Joviševićeva je, nakon što je ovaj sud odbio sporazum, zatražila da glavni pretres bude odgođen jer, kako je priznala, nije pripremljena za nastavak.

Podsjetimo, nedavno su zbog učestvovanja u ovoj pljački, a nakon priznanja krivice, osuđeni Danijel Kuzmić (30), bivši radnik agencije "Sector Security", i to na tri godine, a suspendovani specijalci MUP-a RS Goran Janjuz (25) i Željko Inđić (27) na po šest mjeseci zatvora.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije