Hronika

Sudija Pejović negirao krivicu

Sudija Pejović negirao krivicu
Foto: Arhiva | Sudija Pejović negirao krivicu

BANJALUKA - Nebojša Pejović, suspendovani sudija Osnovnog suda u Banjaluci, negirao je krivicu po optužnici za trgovinu uticajem i krivično djelo povrede zakona od strane sudije.

Pejović je pred sudijom za prethodno saslušanje banjalučkog Okružnog suda izjavio da nije kriv za ono zašto ga terete.

Naime, prema optužnici Republičkog tužilaštva on je 31. decembra 2019. godine kao sudija u izvršnom postupku pred Osnovnim sudom u Banjaluci na ročištu radi prodaje nekretnina spriječio četiri ponuđača da učestvuju u javnom nadmetanju o prodaji nekretnina. Riječ je o četiri stana u Banjaluci, jednom poslovnom prostoru i vikendici s dvorištem u selu Ivanjska.

Terete ga da je, u namjeri da ponuđaču advokatu Stojanu Vukajloviću, pribavi imovinsku korist, spriječio ostala četiri ponuđača da učestvuju u javnom nadmetanju uz obrazloženje da nisu uplatili obezbjeđenje za sve nekretnine koje se prodaju, iako su oni uplatili maksimalni iznos od 10.000 maraka za učešće.

Kako se navodi, nakon otvaranja javnog nadmetanja optuženi je ponudio na prodaju zajedno sve nekretnine za iznos od 283.400 KM, odnosno jednu polovinu njihove procijenjene vrijednosti u izvršnom postupku, ne dozvoljavajući pojedinačnu prodaju nekretnina i uključivanje u nadmetanje ostalih ponuđača.

Pejović je kako se navodi utvrdio da samo Vukajlovićm ispunjava uslove za učešće.

Dodaje se da je nakon što je prihvatio ponuđeni iznos za sve nepokretnosti, sudija donio nezakonitu odluku - zaključak kojim se predmetne nekretnine prodaju navedenom ponuđaču 283.400 KM, utičući svojim postupanjem na umanjenje iznosa za prodaju nepokretnosti.

Pejovića optužnica još tereti i  za trgovinu uticajem jer je od S.H. zatražio i 21. aprila ove godine primio 1.000 evra da bi, koristeći svoj sudijski uticaj, garantovao zaštitu i povoljan ishod postupka za privredno društvo u vlasništvu oštećenog u sudskim postupcima koji mogu proizaći nakon što je Okružni privredni sud u Banjaluci donio zaključak koji ne ide u prilog ovom privrednom društvu, a odnosi se na zahtjev za upis u sudski registar.

Pejović je uhapšen kada je novac primio u označenim novčanicama u jednoj ugostiteljskom objektu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije