Hronika

Sudija omogućio kćerki da stan kupi po tri puta nižoj cijeni

Sudija omogućio kćerki da stan kupi po tri puta nižoj cijeni
Foto: Ilustracija | Sudija omogućio kćerki da stan kupi po tri puta nižoj cijeni

BANJALUKA - Sudija Dragan Borovčanin osuđen je u banjalučkom Okružnom sudu na 16 mjeseci zatvora za povredu zakona od strane sudije ili tužioca jer je kao sudija kćerki omogućio da nezakonito kupi stan po tri puta nižoj cijeni.

Republičko tužilaštvo teretilo ga je da je, postupajući kao sudija Okružnog privrednog suda, u izvršnom postupku na drugom ročištu 7. avgusta kćerki nezakonito prodao nekretninu. U pitanju je jednosoban stan od 40,65 kvadrata koji se nalazi u Istočnom Sarajevu. Stan je bio u vlasništvu firme "Rankom inženjering" iz Bijeljine.

Tu nepokretnost je na osnovu rješenja o izvršenju firma "Željeznica" iz Istočne Ilidže sudskim putem tražila radi namirenja duga, a vrijednost stana procijenjena je na 55.145 KM, te je prodat za 18.381 KM.

Presudu Borovčaninu izrekao je sudija Blagoja Dragosavljević uz prisustvo tužioca Sanje Tadić Stojisavljević, dok optuženi i njegov branilac nisu bili prisutni.

Dragosavljević je tokom obrazloženja presude između ostalog kazao da Bojana Đurović taj stan nije mogla kupiti u izvršnom postupku sve dok je sudija koji vodi taj postupak bio njen otac.

Kako je rekao, otežavajuća okolnost po optuženog je to što je svjesno kršio zakon i donosio nezakonite odluke u namjeri da svojoj kćerki pribavi imovinsku korist. Dragosavljević je dodao da to što Đurovićeva nije postala vlasnik stana takođe nije olakšavajuća okolnost.

Kako je naveo u obrazloženju presude, Sud jeste uzeo u obzir da optuženi nije ranije osuđivan i njegovo korektno ponašanje. Borovčaninu nije izrečena mjera zabrane vršenja dužnosti sudije zbog njegovih godina.

Nakon izrečene mjere on će imati 70 godina kada prema zakonu prestaje mogućnost obavljanja dužnosti sudije. Na ovu presudu moguće je uložiti žalbu u zakonskom roku.

 

 

 

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije