Hronika

Suđenje Branislavu Zeljkoviću i ostalima: Dopuna plana nabavki bila suprotna zakonu

Suđenje Branislavu Zeljkoviću i ostalima: Dopuna plana nabavki bila suprotna zakonu
Foto: Arhiva | Suđenje Branislavu Zeljkoviću i ostalima: Dopuna plana nabavki bila suprotna zakonu

BANJALUKA - Dopuna plana nabavki za Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, koja je bila stavljena na dnevni red Upravnog obora (UO) u junu 2020. godine, bila je suprotna Zakonu o javnim nabavkama, izjavio je u Okružnom sudu u Banjaluci nekadašnji predsjednik UO Stanislav Palija.

On je to izjavio na suđenju nekadašnjem vršiocu dužnosti direktora Instituta Branislavu Zeljkoviću, te direktoru firme "Procontrol" iz Banjaluke Slavku Bojiću, a uz njih optuženi su i direktor firme "Promeding" iz Laktaša Dragan Dubravac, te vlasnik Turističke agencije "Travel 4 fun" Saša Marković, kao i Sani Crljić, bivši direktor banjalučke firme "Sineks laboratorija".

Palija je, svjedočeći u predmetu "Korona ugovori", istakao da pomenuta dopuna plana javnih nabavki nije ni razmatrana jer ju je povukao Zeljković nakon primjedaba članova UO.

"Dopuna plana nabavki je bila retroaktivna jer su nabavke već bile urađene. Osim toga bilo je primjedaba u vezi sa vrstom postupka nabavki. Tako da je vrijednost premašivala odredbu da sporazumne nabavke ne mogu biti veće od 6.000 KM. Objašnjeno nam je da se radi o više nabavki manje vrijednosti koje su spojene, ali smatramo sam da to ne treba tako", naglasio je Palija.

Istakao je da se UO nije sastajao od februara do polovine juna 2020. godine, a da je on za zaključak Vlade Srpske kojim se Institut zadužuje za javne nabavke medicinske opreme saznao tek po dobijanju materijala za sjednicu u junu.

Branilac Zeljkovića, advokat Jadranka Ivanović, prigovorila je iskazu svjedoka te istakla da je po Statutu i on mogao sazvati sjednicu Odbora, što je i trebao.

Zeljkovića i ostale optužene terete za zloupotrebe u postupcima javnih nabavki za vrijeme epidemije virusa korona, te da je Republika Srpska oštećena za najmanje 1,3 miliona maraka.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije