Hronika

Suđenje za malverzacije u Banjaluci: Imovina firmi 5,26 miliona KM

Suđenje za malverzacije u Banjaluci: Imovina firmi 5,26 miliona KM
Foto: N.N. | Imovina zbog koje im se sudi vrijedi 5,26 miliona maraka

BANJALUKA - Nekretnine firmi "Naš dom" i "Građa" danas ukupno vrijede 5.255.509 maraka, rečeno je na nastavku suđenja optuženim rukovodiocima i saradnicima u Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIPP), a koje terete da su raznim malverzacijama oštetili Banjaluku za oko 7,43 miliona maraka.

Vještak arhitektonsko-građevinske struke Boja Vučen kazala je u Okružnom sudu u Banjaluci da nekretnine u slučaju "Naš dom" - zgrada, zemljište i pomoćni objekat danas vrijede 1.943.730 KM. Po njenim riječima, te nekretnine su 2016. godine vrijedile 1.846.700 KM.

Vrijednost zemljišta firme "Građa", po njenim procjenama, trenutno iznosi 3.311.779 maraka, dok je ta imovina 2017. godine vrijedila 3.212.587 maraka.

U ovom slučaju optuženi su, podsjetimo, bivši pomoćnik direktora u RUGIPP-u Aleksandar Deurić, načelnik Odjeljenja za nadzor u RUGIPP-u Dragan Grulović, te radnice Doris Kremenović i Željka Milinković.

Odbrana optuženih prigovorila je nalazu vještaka. Advokat Jasminka Jovišević je navela kako se ne zna na osnovu koje dokumentacije je stručni nalaz urađen.

Republičko javno tužilaštvo tereti Deurića, Grulovića i Kremenovićevu da su nezakonito omogućili da firma "Naš dom" stekne pravo svojine nad zgradom i pomoćnim objektom u Grčkoj ulici, čime su im, kako ih terete, pribavili 2,18 miliona KM.

Grulovića i Kremenovićevu terete još da su nezakonito omogućili da firma "Građa" stekne pravo vlasništva na parcelom od 33.000 kvadrata, čime je Banjaluka, kako se navodi, oštećena za 5,25 miliona KM.

Grulovića i Milinkovićevu terete da su dogovarali obustavu istrage u predmetu "Varnica Marija", koju je vodilo banjalučko Okružno tužilaštvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije