Hronika

Sudovi u RS iza rešetaka poslali 450 ljudi, među njima malo "krupnih riba"

Sudovi u RS iza rešetaka poslali 450 ljudi, među njima malo "krupnih riba"
Foto: Velibor Tripić/Arhiva | Sudovi u RS iza rešetaka poslali 450 ljudi, među njima malo "krupnih riba"

BANJALUKA - Sudovi u Srpskoj tokom prošle godine izrekli su zatvorske kazne za 450 ljudi, novčane za 951, dok je uslovno osuđeno njih 1.359.

Navodi se to u Izvještaju o radu tužilaštava Republike Srpske u 2021. godini, a u kojem je prezentovan i rad sudova.

Zanimljivo je da učinak pravosuđa, kada je riječ o većim slučajevima korupcije i organizovanog kriminala, nije veliki, odnosno skoro je pa minoran, tek poneka "krupna riba" je poslata iza rešetaka.

Naime, tek za devet lica izrečena je zatvorska kazna, 11 ih je novčano kažnjeno, a za deset je "odrezana" uslovna kazna.

Skroman je učinak i u predmetima organizovanog kriminala - 20 osoba je proglašeno krivima, od čega su sudovi pola njih poslali u zatvor, a za preostalih deset izrečena je uslovna osuda.

Kako su naveli u Okružnom sudu u Banjaluci, na kraju prošle godine ostao im je nezavršen jedan predmet korupcije visokog nivoa, a imali su i dva nezavršena predmeta koji se odnose na organizovani kriminal visokog nivoa.

Pritom, Okružni sud u Banjaluci pohvalio se da su prošle godine imali, kako navode, odlične rezultate.

"Okružni sud u Banjaluci ostvario je u 2021. godini kolektivnu normu od 102,63 odsto, što se smatra odličnim rezultatom, s obzirom na enormnu kadrovsku nepopunjenost suda i dugotrajna opravdana odsustva, naročito sudijskog kadra, te na ukupnu epidemiološku situaciju u 2021. godini", naveli su iz Okružnog suda u Banjaluci.

Sa druge strane, kada je riječ o radu tužilaštava u Srpskoj, ona su u 2021. godini primila 7.317 prijava, iz ranijih godina ih je preneseno 3.629, pa je tako ukupno u radu bilo 10.946 prijava. 

"Na kraju godine riješeno je 6.939 prijava, dok je ostalo neriješeno njih 4.007", ističe se u izvještaju.

Tužilaštva su prošle godine naredila 5.128 istraga, a 1.412 je preneseno iz ranijih godina. Na kraju 2021. godine bilo je riješeno je 5.056 istraga, a neriješeno je ostalo njih 1.484.

Kada se podvuče crta, tužilaštva u Srpskoj prošle godine podigla su 3.199 optužnica protiv 3.751 osobe. Doneseno je i 1.436 naredbi o nesprovođenju istrage, kao i 1.784 naredbe o obustavi istrage, protiv 2.214 lica.

Advokat Darko Kremenović ističe da, kada je riječ o pravosuđu, postoje problemi, baš kao i u ostalim sferama društva.

"Prosjek je loš u svim društvenim sferama, od policije, preko advokature, do pravosuđa. Tu se ne može izdvojiti da je neko dobar, a neko loš.

Loše je sve i kadrovski i materijalno i sve jedno drugo veže", rekao je Kremenović za "Nezavisne novine".

Pritom su se i u pojedinim sudovima požalili da imaju problema sa kadrovskom nepopunjenošću.

"Od septembra do 31. decembra 2021. godine bile su nepopunjene pozicije za troje redovnih sudija i četvoro dodatnih sudija u Okružnom sudu u Banjaluci", naveli su iz tog suda u prezentaciji njihovog rada u prošloj godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije