Hronika

Sumonji i Tomaševiću 2 godine i 8 mjeseci zatvora zbog šverca drogom

Sumonji i Tomaševiću 2 godine i 8 mjeseci zatvora zbog šverca drogom
Foto: N.N. | Sumonji i Tomaševiću dvije godine i osam mjeseci zatvora zbog šverca drogom

BANJALUKA –Vladimir Sumonja (29) i Luka Tomašević (26) iz Banjaluke ponovo su osuđeni u Okružnom sudu u Banjaluci na dvije godine i osam mjeseci zatvora zbog posjedovanja i šverca droge, s tim da su prema sadašnjoj presudi ta djela počinili odvojeno.

Sumonja je osuđen na dvije godine zbog posjedovanja i prodaje oko 20 grama marihuane Branku Ritanu, dok je Tomašević je dobio osam mjeseci zatvora.

Tomaševiću se stavlja na teret da je od početka godine do septembra 2018. nabavio oko 25 grama marihuane radi prodaje, koju je kako se navodi u presudi dobrovoljno predao policiji.

Tvrdio je da je dio te droge za njegovu ličnu upotrebu, ali sud smatra da je sve namjeravao da proda.

Sud je ovom prilikom izmijenio i pravnu kvalifikacije i činjenično dio optužnice pa ovaj put Sumonja i Tomašević nisu osuđeni za nabavku većih količina marihuane, spid i ekstazija koji su držali u vikendici u Ulici Franca Šuberta u Banjaluci.

U obrazloženju ove presude je navedeno da Sud smatra da su dokazi za te optužbe pribavljeni nezakonito jer je sudija izdao nezakonitu naredbu za pretres kuće u pomenutoj ulici i vozila koja su koristili optuženi, pa su "neupotrebljivi".

Osim toga, nezakonitim su proglašeni i dokazi pribavljeni pretresom i stanova i vozila.

Marko Mikeš, Sumonjin advokat, kazao je da njegov branjenik kod ovakvog stanja stvari trebao biti oslobođen.

"Osuđen je samo na osnovu izjave svjedoka koji je više puta osuđivan", rekao je Mikeš nakon izricanja presude.

Na presudu je žalbu najavio i tužilac Goran Rakić jer smatra da u ovom slučaju nema nezakonitih dokaza.

Njima je presudu izrekao sudija Branimir Jukić koji je presjedavo Vijećem koje je u prvostepenom postupku takođe bilo osudilo Sumonju na dvije godine, a Tomaševića na osam mjeseci zatvora.

Podsjećamo da im je tu presudu ukinuo Vrhovni sud Republike Srpske i vratio predmet na novo suđenje.

Tom presudom bili su osuđeni da su švercovali narkotike od januara do 9. novembra 2018. godine na području Banjaluke.

U njoj je bilo navedeno da su od njima poznatih osoba kupovali marihuanu, spid i ekstazi i držali je u vikendici u Ulici Franca Šuberta u Banjaluci radi prodaje. Tokom istrage se pominjao da su oni nakon što ih je policija otkrila, pokušali su da unište narkotike i sakriju tragove.

Kada su policajci došli pred vikendicu u kojoj su bili i pozvali ih da izadu začula se galama "popadaćemo", "ne gine nam zatvor", "bacaj prah u sudoper i puštaj vodu". Oni su u javnosti poznati po tvoru koji je pao na policajce u momentu dok su uhvaćeni u vikendici, pa se sumnjalo da bu bacili tvora na policajce, ali je kasnije utvrđeno da je tvor zapravo sam skočio.

Dvojac je inače bio uhapšeni u akciji “Target” početkom novembra 2018. godine, kada je pronađeno oko 2,4 kilograma skanka, 218 grama spida, te 131 gram ekstazija.

U pretresu vikendice tada je pronađena i oprema za improvizovanu laboratoriju za proizvodnju droge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije