Hronika

Pratite nas na Google news

Suprugu dva dana tukao, molila ga da prestane i preminula

Suprugu dva dana tukao, molila ga da prestane i preminula
Foto: N.N. | Suprugu dva dana tukao, molila ga da prestane i preminula
Ljiljana Radić

ZENICA - Ismeta Gigovića Kantonalni sud u Zenici prvostepeno je osudio na 12 i po godina zatvora jer je lani dva dana kontinuirano tukao i zlostavljao vanbračnu suprugu, koja je od povreda preminula.

On je osuđen za krivično djelo nasilje u porodici, koje je, prema presudi, počinio 8. i 9. jula prošle godine u Banlozima, kod Zenice, u kući u kojoj je živio u zajedničkom domaćinstvu sa svojom nevjenčanom suprugom R.F. od 2014. godine.

On je u namjeri da je ubije, kontinuirano, ženu dva dana fizički i psihički zlostavljao.

Prema presudi, u više navrata ženi je zadavao udarce šakama i šamarima po glavi i licu, da bi 9. jula, u večernjim satima, nastavio sa fizičkim zlostavljanjem.

"Dok je ona  ležala vrišteći i moleći ga da je ne tuče, nogama, na kojima je imao patike, snažno joj je zadavao udarce u glavu, stomak, nogu i ruku, iako je bio svjestan da zadajući ovakve udarce ženi koja je psihofizički slabija i nemoćna da mu pruži otpor, posebno što je isti svoju fizičku kondiciju održavao trenirajući boks, može istu usmrtiti, to je i htio", navodi se u presudi.

Zadajući udarce nanio je supruzi teške tjelesne povrede opasne po život, u vidu više većih razdora, nagnječenja, podliva po tijelu, a došlo je do izlivanja krvi u trbušnu šupljinu, pa je ovako povrijeđenu R. ostavio bez pružene pomoći. Ona je usljed ovako zadobivenih povreda u toku noći preminula.

Kako se navodi u presudi, psihofizičko zlostavljanje je u kontinuitetu trajalo sve vrijeme njihovog zajedničkog života.

Zbog toga su Gigoviću u Opštinskom sudu u Zenici dva puta izricane zaštitne mjere zabrane uznemiravanja ili uhođenja žrtve nasilja u trajanju od po jedne godine.

Njegova vanbračna supruga  tada je bila smještena od strane Centra za socijalni rad Zenica u sigurnu kuću, pa su i pored ovakvih mjera suda i aktivnosti Centra za socijalni rad Zenica nastavili zajednički živjeti.

Dodaje se da je Gigović nastavio sa psihičkim i fizičkim zlostavljanjem žene pa je tako dvadesetak dana prije predmetnog događaja nad ženom kontinuirano vršio fizičko zlostavljanje.

"Zadajući udarce po cijelom tijelu nanosio joj je lake tjelesne povrede, a koje je stalni sudski vještak utvrdio prilikom obdukcije leša", navedeno je u presudi.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Lana Pudar novo zaštitno lice Central osiguranja d.d.

Marketing tim / 23.04.2021 09:08

Član uprave Central osiguranja d.d. Željko Pervan danas je u Sarajevu potpisao dvogodišnji ugovor s najboljom bosanskohercegovačkom plivačicom Lanom Pudar, a koja ovim ugovorom postaje novo zaštitno lice poduzeća.

Central osiguranja d.d. | Lana Pudar novo zaštitno lice Central osiguranja d.d.

Central osiguranje već tradicionalno, osim kulturnih i ostalih društvenih događaja, sponzorira razne sportske kolektive i pojedince širom Bosne i Hercegovine, bili oni profesionalni, amaterski ili rekreacijski. Takav vid podrške daje izrazit značaj razvoju zajednice, lokalnih sportskih klubova i pojedinaca.

„Upornost, trud i talent mlade Lane Pudar, njene obitelji i trenera su osigurali vrhunske rezultate. Čast nam je pružiti podršku tako pozitivnoj ljudskoj i sportskoj priči, a koja može biti samo inspiracija mladima i društvu općenito. Uspjeh i izvrsnost su vrijednosti kojima se u svom poslovanju vodi i Central osiguranje“, izjavio je član uprave društva Željko Pervan.

Foto: Central osiguranja / Lana Pudar novo zaštitno lice Central osiguranja d.d.
Foto: Central osiguranja / Lana Pudar novo zaštitno lice Central osiguranja d.d.

Lana Pudar će predstavljati Bosnu i Hercegovinu na ljetnim Olimpijskim igrama 2021. godine u Tokiju. Do igara će se posvetiti pripremama u svjetskim plivačkim centrima i sudjelovati na raznim poznatim svjetskim natjecanjima. 

„Zahvaljujem se Central osiguranju  što je prepoznao moj trud i moje rezultate koje sam postigla u prethodnom razdoblju. U plivanju kao i u osiguranju, nikada se ne smijemo oslanjati na sreću, već isključivo na kvalitetan i predan rad. Mislim da je upravo to osnovna poveznica koja spaja Central osiguranje kao jednog od lidera na tržištu osiguranja u BiH i sportaše koje postižu vrhunske rezultate. Za mlade ljude podrška jedne ovako velike kompanije mi znači puno i daje mi sigurnost i mir pred sve ove nastupe. Vjerujem da ćemo u idućem periodu zajednički ostvariti velike uspjehe“, izjavila je Lana Pudar.

Foto: Central osiguranja / Lana Pudar novo zaštitno lice Central osiguranja d.d.
Foto: Central osiguranja / Lana Pudar novo zaštitno lice Central osiguranja d.d.

Central osiguranje svoje resurse usmjerava u razvoj novih procesa i ponuda, a Lana je prepoznata kao netko tko će na najbolji način predstavljati sve ono što Central osiguranje predstavlja i čemu teži u svom poslovanju i djelovanju u široj društvenoj zajednici.

Najčitanije