Hronika

Svi pritvorenici sljedeće sedmice u "bh. Alkatrazu"

Svi pritvorenici sljedeće sedmice u "bh. Alkatrazu"
Foto: Arhiva | Svi pritvorenici sljedeće sedmice u "bh. Alkatrazu"

ISTOČNO SARAJEVO - Svi pritvorenici, kojima je pritvor odredio Sud BiH, do kraja iduće sedmice trebalo bi da iz zatvora gdje su sada smješteni budu premješteni u "bh. Alkatraz", kako mnogi zovu Zavod za izvršavanje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH u Vojkovićima, u Istočnom Sarajevu.

Otkrio je to izvor "Nezavisnih" upućen u dinamiku popunjavanja ovog novootvorenog zatvora.

"Dakle, neki od tih pritvorenika trenutno su u Foči, neki u Zenici, neki u trećem ili četvrtom zatvoru. Svi oni će u toku sljedeće sedmice biti prebačeni u novootvoreni zatvor", rekao je sagovornik "Nezavisnih".

Kako dodaje naš izvor, zasad u Zavod za izvršavanje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH u Vojkovićima neće biti smješteni zatvorenici.

"Osuđenici bi trebalo da budu premješteni u ovaj zatvor početkom oktobra. Takav je plan. Sada dolaze samo pritvorenici, kako ne bi komunicirali sa svjedocima i tako dalje", rekao je naš izvor, koji dodaje da je kapacitet novootvorenog zatvora 50 pritvorenika te 298 zatvorenika. 

Iz Ministarstva pravde BiH juče su saopštili da je prvi državni zatvor, koji je otvoren 22. jula, nakon kadrovskog popunjavanja te završetka obuke za novozaposlene juče primio prve pritvorenike.

Kako su dodali, dinamika premještanja iz bezbjednosnih razloga vršiće se postepeno kako bi se omogućilo novom osoblju, ali i zatvorenicima da se adaptiraju.

"Sukladno planu zatvora, premještanje svih zatvorenika treba da bude realizirano do kraja godine. Iako je pandemija koja je zahvatila svijet 2020. godine uveliko otežala rad upravitelja i Ministarstva pravde BiH na konačnom stavljanju zatvora u pogon, bez obzira na sve poteškoće, današnjim danom prvi državni zatvor je stavljen i de facto u funkciju", naveli su juče iz Ministarstva pravde BiH.

Podsjetimo, Josip Grubeša, ministar pravde BiH, i Johan Zatler, šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik Evropske unije, 22. jula su presjekli svečanu vrpcu i zvanično otvorili ovaj zatvor.

U pitanju je, podsjećanja radi, građevina koja se prostire na 24.000 kvadratnih metara.

Objekat je, kako uvjeravaju nadležni, opremljen u potpunosti prema evropskim standardima te je ugrađena visokosofisticirana oprema koja zadovoljava uslove zatvora visokog stepena sigurnosti.

Kamen temeljac za ovaj zatvor postavljen je 2006. godine. Ozbiljniji radovi na izgradnji zatvora počeli su tek 2014. godine, a rok za izgradnju bio je 24 mjeseca, ali posao nije završen do kraja 2016.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije