Hronika

Svjedoci na suđenju specijalcima: Jedan se pravio da je gluv, drugi "zanijemio" od straha

Svjedoci na suđenju specijalcima: Jedan se pravio da je gluv, drugi "zanijemio" od straha
Foto: N.N. | Svjedoci na trećem suđenju specijalcima: Jedan se pravio da je gluv, drugi "zanijemio" od straha

BANJALUKA - Obnovljeno suđenje za "pljačku vijeka", tokom koje je na autoputu Banjaluka - Gradiška ukradeno oko 617.000 maraka, danas je obilježio nesvakidašnji zaplet, jer jedan svjedok nije htio odgovarati na većinu bitnih pitanja, a drugi je, šta god da je važnije upitan, uzvraćao riječima da se plaši za svoj život.

Da atmosfera u sudnici banjalučkog Okružnog suda ne bude nimalo monotona, pobrinuli su se Dubičanin Goran Janjuz (27) i Danijel Kuzmić (30) iz Kotor Varoša, koji su ranije osuđeni za to razbojništvo, a za koje se, treći put, sudi trojici nekadašnjih specijalaca, te Olegu Bandi (34), koji im je, po optužnici, bio saučesnik.

Bivši specijalac Janjuz, koji je već odležao pola godine robije, pošto je ranije sve priznao, ovaj put je, kada je došao red na bitna pitanja, zaćutao. Potvrdio je da je osuđen te da je otpušten iz MUP-a, ali detalje o razbojništvu nije želio iznositi.

"Moje dosadašnje izjave bile su pod pritiskom. Nisam ih dao svojom voljom. Brinem se za sopstveni život. Bojim se da se još dublje izlažem opasnosti. Rekao sam šta sam htio. Previše sam već rekao", kazao je Janjuz i to je, manje-više, sve što se od njega moglo čuti.

Sudija Snježana Kudrić, kojoj je ovaj proces dodijeljen nakon što je Vrhovni sud RS odlučio da se novo suđenje obavlja pred potpuno izmijenjenim sudskim vijećem, a kojim je do tada predsjedavala Olga Pantić, pitala je Janjuza da li mu neko prijeti i ko, ali je on na ta, ali i druga pitanja, samo ćutao.

Advokati Jadranka Ivanović i Jasminka Jovišević tvrde da je ovakav način ispitivanja svjedoka nezakonit.

"Ovako se stvara utisak da se možda boji optuženih. Koga se boji i zašto? Prvo je rekao da je izjavu dao pod pritiskom, a tek onda da se boji", kaže Ivanovićeva.

Odlučeno je da Janjuza ponovo pokušaju saslušati na idućem ročištu, a onda je u sudnicu doveden Kuzmić, bivši radnik "Sector Securityja", koji je za ovu pljačku osuđen na tri godine.

Na većinu bitnijih pitanja Kuzmić je takođe samo ćutao, gledajući u republičkog tužioca Živanu Bajić, pa ga je u jednom momentu sudija upitala zašto tako posmatra Bajićevu, na šta je on spustio pogled, ali ni tada nije progovorio.

Upozorila ga je Kudrićeva da mu prijeti kazna i do 30.000 maraka, ali ni tada nije odmrsio jezik, pa je kažnjen s 5.000 KM, što je treća novčana sankcija protiv njega, pošto se i ranije ponašao na identičan način - nije odgovarao na pitanja.

Bajićeva je predložila da se pročita Kuzmićev raniji iskaz, što je, uprkos protivljenju odbrane optuženih, i učinjeno. Iz tog Kuzmićevog iskaza se, uz ostalo, može zaključiti da ga je nekadašnji specijalac, a sada optuženik, Aleksandar Popović (32) vrbovao da mu javi kada iz banke kreće transport novca.

Navedeno je u toj Kuzmićevoj izjavi i da je Popoviću, kada je ka Zagrebu krenula kolona s novcem, poslao poruku sa sadržajem "Ljubavi, krenula sam", a zatim je izvedena pljačka na autoputu, poslije čega je dobio 30.000 evra.

Osim Bande i Popovića, za ovo razbojništvo ponovo se sudi i Popovićevim nekadašnjim radnim kolegama Vladanu Malića (36) i Goranu Parašu (31). Pljačka se odigrala usred dana, u septembru 2015. godine, kada su banditi zapucali na autoputu te opljačkali blindu, koja je novac iz UniCredit banke vozila u Zagreb.

Bivšim specijalcima i Bandi se sudi treći put. U prvom postupku, Malić, Popović i Paraš osuđeni su na po 11 godina, dok su Bandi odrezane dvije godine manje, ali je Vrhovni sud RS tu presudu ukinuo.

U obnovljenom postupku su četvorici optuženih izrečene za po pola godine blaže kazne, ali je i taj postupak pao u vodu u septembru ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije