Hronika

Svjedok na suđenju Obrenu Petroviću: Imali smo stolicu, laptop i olovku

Svjedok na suđenju Obrenu Petroviću: Imali smo stolicu, laptop i olovku
Foto: Nezavisne/Arhiva | Svjedok na suđenju Obrenu Petroviću: Imali smo stolicu, laptop i olovku

BANJALUKA - Odsjek civilne zaštite u Doboju imao je laptop i stolicu, a ja samo olovku.

To je u Okružnom sudu u Banjaluci, na suđenju bivšem gradonačelniku Doboja Obrenu Petroviću i nekadašnjem šefu tamošnjeg Odsjeka civilne zaštite Milku Vidakoviću, izjavio svjedok odbrane Milivoje Đermanović, koji je u vrijeme poplava radio u dobojskoj Civilnoj zaštiti.

Petroviću i Vidakoviću se sudi pod optužbama da su tokom poplava 2014. godine izazvali opasnost za život ljudi i imovine većeg obima, usljed čega je nastupila smrt 11 lica i imovinska šteta većeg obima.

"Ja nisam imao ništa osim olovke, a Vidaković je imao laptop", rekao je Đermanović, odgovarajući na pitanja tužioca da li je dobojska civilna zaštita imala materijalno - tehnička sredstva prije poplava.

Svjedok je naveo da su imali specijalizovane jedinice za spasavanje među kojima i jedinicu za spasavanje na vodi i pod vodom. Kazao je da su te jedinice popunjavane ljudima iz raznih preduzeća i ustanova na području Doboja.

"Jedinica za spasavanje na vodi i pod vodom formirana je 2013. godine pri Vatrogasnoj jedinici. Prije toga ta jedinica je bila pri kajak kanu klubu, ali je došlo do neke svađe pa su raspušteni", rekao je svjedok i potvrdio da je Civilna zaštita Doboj imala planove zaštite od poplava kao i plan popune jedinica ljudima.

Istakao je da je, po zahtjevu Vidakovića, u vrijeme poplava lično mjerio vodostaj rijeke Bosne.

"Posljednje mjerenje je bilo 15. maja u tri časa i vodostaj je bio 5,8 metara. Poslije toga je nestala mjerna letva. Mislio sam da ju je odnijela voda, ali nakon poplava sam vidio da nije i da je ona nestala jer je voda prešla preko nje u vrijeme poplave", rekao je Đermanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije