Hronika

Terete ga da je od djevojčica tražio slike na kojima su gole

Terete ga da je od djevojčica tražio slike na kojima su gole
Foto: N.N. | Terete ga da je od djevojčica tražio slike na kojima su gole

KONJIC - Pripadnici Federalne uprave policije (FUP) uhapsili su dvadesetjednogodišnjeg D.K. iz Konjica, osumnjičenog da se javljao djevojčicama na Instagramu te od njih tražio seksualno eksplicitne fotografije i video-snimke.

Akcija njegovog hapšenja izvedena je u utorak pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona.

"D.K. je osumnjičen da je u prethodnom periodu putem Instagrama uspostavljao online komunikaciju sa djecom starosne dobi od devet godina pa naviše, pri tome se predstavljajući kao njihov vršnjak muškog ili ženskog pola, zahtijevajući seksualno eksplicitne fotografije i video-snimke", saopšteno je danas iz FUP-a.

Kako se dodaje, sumnjiče ga da je na isti način uspostavljao neprimjerenu komunikaciju sa oko 40 djevojčica mlađe starosne dobi.

U sklopu ovih aktivnosti, a postupajući po naredbi Opštinskog suda u Konjicu, policajci Uprave policije FUP-a pretresli su kuću koju na području ove opštine koristi osumnjičeni.

"Pronađena je i privremeno oduzeta računarska oprema, kao i mobilni telefoni sa pripadajućim SIM karticama koji su korišteni tokom krivičnog djela, a koji će biti upotrijebljeni kao dokaz u krivičnom postupku", rekli su iz FUP-a.

Kako ističu izvori "Nezavisnih novina", prva saznanja, koja su bila dostupna policiji dovodila su ih do sumnje da je ovaj mladić vrbovao djevojčice iz Tuzle.

"Zbog toga je on uhapšen, a njegovi mobilni telefoni i računarska oprema su oduzeti. U daljem toku istrage došli smo do sumnje da su njegove žrtve iz više opština u BiH, odnosno da se ne radi samo o Tuzli. U opremi, koja je od osumnjičenog oduzeta, pronađeni su dokazi, u vidu eksplicitnih fotografija, koje će biti vještačenje", rekli su naši izvori.

Naši sagovornici dodaju da su se Tužilaštvu Tuzlanskog kantona obraćali roditelji te prijavili da muškarac od njihovih kćerki traži eksplicitne snimke. Na osnovu toga pokrenuta je istraga, koju je preuzeo FUP, budući da ima odlično opremljeno sajberodjeljenje, odnosno opremu za ovakve slučajeve.

Uhapšeni je kriminalistički obrađen u službenim prostorijama Federalne uprave policije, a potom će, uz izvještaj, biti predat Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona.

Iz FUP-a je saopšteno da se D.K. dovodi u vezu sa iskorištavanjem djeteta ili maloljetnika radi pornografije. Za to krivično djelo, kako je navedeno u Krivičnom zakoniku Federacije BiH, zaprijećena je zatvorska kazna u trajanju od jedne do pet godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije