Hronika

Pratite nas na Google news

Teroristički napad na policijsku stanicu u Zvorniku, ubijen napadač (iz minuta u minut)

Teroristički napad na policijsku stanicu u Zvorniku, ubijen napadač (iz minuta u minut)
Teroristički napad na policijsku stanicu u Zvorniku, ubijen napadač (iz minuta u minut)
N.N.

ZVORNIK - U napadu na policijsku stanicu u Zvorniku, koji je danas izvršio Nerdin Ibrić (24), iz sela Sapna kod Zvornika, ubijen je jedan policajac, dok su dvojica ranjena. U razmjeni vatre ubijen je i napadač.

"Napad je izvršen u vrijeme smjene u policijskoj stanici, što znači da je napadač znao kada se vrši smjena i da tada ima najviše policajaca", naglasio je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač.

On je potvrdio da je napadač došao automobilom ispred policijske stanice, pucao iz puške i policajca ubio na vratima.

"Nakon toga je ušao unutra i nastavio da puca, tom prilikom ranivši još dvojicu policajaca. Ostali policajaci su zapucali prema njemu i napadač je ubijen tokom razmjene vatre", rekao je Lukač.

On je dodao da je napadač bio naoružan sa dvije puške i pištoljem, te da su mu džepovi bili puni municije.

Ubijen je policajac Dragan Đurić, a ranjeni su Stevo Milovanović i Željko Gajić. Jedan od policajaca ima povrede šake, a drugi prostrelnu ranu desnog ramena.

23.59 - Premijer Srbije Aleksandara Vučić uputio je telegram saučešća predsjedniku Vlade Republike Srpske Željki Cvijanović i predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku povodom napada na policijsku stanicu u Zvorniku, poručivši da je potresen viješću o pogibiji policajca.

"Teško je u trenucima velike tragedije naći reči utehe za porodicu čoveka koji je posvetio život očuvanju mira i bezbednosti. U ime Vlade Srbije i svoje ime vama i porodici upućujem iskreno saučešće", navodi se u telegramu saučešća Vučića.

23.37 - Ministar za unutrašnje poslove Republike Srpske Dragan Lukač rekao je da su poznati novi detalji napada, a da je policija odmah nakon napada blokirala kuću napadača u selu Sapna.

"Dovezao se pred policijsku stanicu, napustio vozilo i smrtno ranio jednog policajca, a potom i ranio dvojicu. Sve vrijeme je uzvikivao 'Allahu ekber'. Ostali policajci s njim su razmijenili vatru, a on je pucao iz sačmarice", rekao je Lukač za RTRS i dodao: "U njegovom automobilu naknadno su pronađeni pištolj i još jedna puška. Kako informacije s terena kažu, napadač Nerdin Ibrić se posljednjih mjeseci ponašao čudno. Prilikom obavljanje molitve u džamiji izdvajao se načinom prakticiranja vjere. Pretpostavke su da je bio povezan s vehabijskom zajednicom."

23.25 - U Banjaluci je počela sjednica Vlade Republike Srpske, kojoj prisustvuju predsjednik Republike Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čurilović i direktor Policije Gojko Vasić.

Predsjednik Vlade Željka Cvijanović sazvala je večeras sjednicu Vlade zbog terorističkog napada na policijsku stanicu u Zvorniku.

22.29 - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je večeras u Istočnom Sarajevu, nakon sastanka srpskih predstavnika u institucijama BiH, da je za sutra ujutro sazvao hitnu sjednicu Predsjedništva BiH zbog terorističkog napada u Zvorniku.

"Iz svega onoga što za sada imamo od informacija sasvim je jasno da je riječ o terorističkom činu. Ovim činom ugrožen je život običnog čovjeka, životi naše djece. To je napad na sve nas i stvar u kojoj više nema kompromisa", poručio je Ivanić.

On je naglasio da je ovo bitka koja se mora dovesti do kraja, naglašavajući da su se predstavnici Republike Srpske u institucijama BiH dogovorili da insistiraju na tome.

"Insistiraću da vrlo brzo sjednu predstavnici svih bezbjednosnih organizacija i agencija u BiH. Ovo je prioritet svih prioriteta. Mi ne možemo, ne smijemo i nećemo dozvoliti da terorizam pobijedi, jer im je želja da se maltene stvore uslovi za novi rat. Ovakvim stvarima nikada nećemo popustiti", naglasio je Ivanić.

On očekuje da će sutra imati potpunu informaciju, izrazivši zadovoljstvo što će ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić još večeras otići u Zvornik i na licu mjesta dobiti još više podataka.

22.17 - Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko osudio je večeras teroristički napad na policijsku stanicu u Zvorniku.

"Nema više vremena da čekamo. Napad u Bugojnu je bio upozorenje, možda žuti ili crveni karton. Ovo se zaista nije smjelo desiti", rekao je Incko.

On je istakao da je sada trenutak da svi sarađuju - i građani i policijske strukture i da se bore protiv terorizma. Ocijenio je da će napad u Zvorniku loše odjeknuti u svijetu, ali da građani moraju biti jedinstveni.

"Ovaj gnusni zločin ne smije dovesti do podjela", kazao je visoki predstavnik za Federalnu televiziju.

Komentarišući izjavu premijera Srbije Aleksandra Vučića da će Srbija pomoći RS i finansijski i obavještajno, Incko je rekao da je u ovom momentu svaka pomoć dobrodošla, bez obzira odakle dolazi.

22.16 - Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić večeras je za Federalnu televiziju najavio da je za sutra zakazao vanrednu sjednicu Savjeta ministara povodom napada na policijsku stanicu u Zvorniku. On je najoštrije osudio ovaj napad i ubistvo policajca, i to ocijenio kao udar na institucije sistema.

22.09 - Kako je javio reporter RTRS, trenutna situacija u Zvorniku je mirna, uz pojačano prisustvo policijskih pripadnika po cijelom gradu. Ljudi su u nevjerici i strahu, mada među njima nema panike.

22.05 - Direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Mirsad Vilić izjavio je Srni da je, nakon napada u Zvorniku, Direkcija pojačala osiguranje štićenih objekata, te da je na vezi sa svim policijskim agencijama u BiH.

21.58 - Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić potvrdio je da su prije tri dana postojala obavještajna saznanja o mogućem terorističkom napadu. Obavještajno-sigurnosna agencija večeras je obavijestila sve agencije o mogućim novim napadima na policijske stanice širom BiH.

21.55 - Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak sutra će održati vanrednu konferenciju za medije povodom terorističkog napada na policijsku stanicu u Zvorniku.

Crnadak će govoriti o terorističkom napadu, te odgovarati na pitanja medija u velikoj sali MIP-a BiH, sa početkom u 10.45, saopšteno je iz MIP-a.

21.48 - Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač ocijenio je da bi teroristički napad u Zvorniku mogao da bude početak mnogo gorih dešavanja u BiH i istakao da će policija Srpske preduzeti sve moguće mjere da zaštiti institucije i građane.

Lukač je poručio da će MUP Republike Srpske proganjati teroriste i njihove saradnike ma gdje bili na području Srpske, te dodao da oni koji su spremni na ovaj korak "neće imati mira".

"Moraće biti sigurni da imamo odgovore na ovakve stvari i da nećemo ni oprostiti, ni zaboraviti i da ćemo se boriti protiv njih na svakom koraku. To im mora biti jasno i moraju znati da će imati svakog građanina Republike Srpske protiv sebe", rekao je Lukač.

On je naveo da je nakon terorističkog akta u Zvorniku pripravnost policije podignuta na najviši nivo.

"Bojim se da ovo može biti početak mnogo gorih dešavanja u čitavoj BiH. Zato svi moramo da obratimo pažnju na one koji se kreću oko nas, na nepoznata lica, na lica koja su sklona ovakvim stvarima i da preduzmemo sve mjere da zaštitimo ne samo policiju, nego građane, institucije, djecu", rekao je Lukač.

On je naveo da zbog toga svi moraju biti mobilni i spremni za ovakve stvari koje su se dešavale u svijetu, a nažalost i u Srpskoj, te poručio da građani moraju pomoći policiji u pribavljanju potrebnih informacija.

Lukač je naveo da je ovaj napad najgori mogući odgovor na izjave onih političara koji su kritikovali formiranje Uprave za borbu protiv terorizma i ekstremizma.

21.44 - Predsjednik Medžlisa IZ Zvornik, Mustafa Muharemović, osudio je teroristički napad.  Muharemović je dodao je da Islamska zajednica ne podržava nikakav oblik nasilja, kao i da se plaši da bi incident mogao Bošnjake u Zvorniku dovesti u nelagodan položaj.

21.35 - Kako prenosi RTRS, napad je izvršen za vrijeme primopredaje smjene, a da je kao napadač identifikovan Nerdin Ibrić.

21.29 - Policajci koji su večeras ranjeni u terorističkom napadu na Stanicu javne bezbjednosti Zvornik nalaze se u stabilnom stanju i izvan su životne opasnosti, potvrdio je dežurni ljekar zvorničke Opšte bolnice.

Policajac Dragan Đurić ubijen je u terorističkom napadu na policijsku stanicu u Zvorniku, koji je večeras izvršio pripadnik vehabijskog pokreta.

U ovom terorističkom napadu ranjeni su policajci Željko Gajić i Stevo Milovanović, koji su zbrinuti u Opštoj bolnici u Zvorniku.

21.27 - Kako "Blic" nezvanično saznaje, prilikom pretresa napadača, u potrazi za njegovim dokumentima, pronađeni su puni džepovi municije koju je namjeravao da upotrijebi.

21.25 - Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je teroristički napad na policijsku stanicu u Zvorniku užasna i loša vijest za Republiku Srpsku i Srbiju, koja će pomoći Srpskoj i finansijski i obavještajno.

"Predsednik /Republike Srpske Milorad/ Dodik izrazio je želju da Srbija pomogne u skladu sa Dejtonskim sporazumom i pravima koja ima, ne rušeći ničiji integritet. Mi ćemo pomoći i finansijski i obaveštajno", rekao je Vučić za Radio-televiziju Srbije.

On kaže da je večeras već dva puta telefonom razgovarao sa predsjednikom Republike Srpske.

Vučić je najavio da će predsjednik Republike Srpske i ministar unutrašnjih poslova Srpske Dragan Lukač za dva dana doći u Beograd, gdje će razgovarati sa njim i ministrom unutrašnjih poslova Srbije Nebojšom Stefanovićem.

21.15 - Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, digao je na noge sve raspoložive snage MUP-a Republike Srpske, jedinicu za podršku, uniformisane policajce i inspektore zbog terorističkog napada u Zvorniku.

U pripravnosti su sve patrole policije i ujutro će pripadnici policije obezbjeđivati sve državne ustanove, škole i vrtiće u skladu sa svojim nadležnostima. Međutim, to ne znači da škole i vrtići neće raditi.

Oko 22 časa bi trebala da bude održana vanredna sjednica Vlade RS zbog terorističkog napada u Zvorniku, koju je sazvala premijer Željka Cvijanović.

20.46 - Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH, kazao je za "Avaz" da su tužioci ove pravosudne institucije već na putu za Zvornik.

"Izdate su i instrukcije MUP-u RS i SIPA šta da rade na mjestu događaja", rekao je Grubešić.

20.30 - Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), kako je potvrđeno, odmah je po saznanju o napadu izašla na lice mjesta koje osiguravaju pripadnici MUP-a RS.

O eventualnom uključivanju SIPA u vršenju uviđaja i drugih radnji i dokazivanja odlučiće nadležno Tužilaštvo. SIPA je u koordinaciji s MUP-om RS mobilisala sve svoje obavještajne kapacitete radi prikupljanja saznanja i informacija u vezi s ovim događejem, potvrdila je Kristina Jozić, portparol SIPA.

20.28 - Nezvanično saznajemo da je napadač pred SJB Zvornik došao automobilom marke golf 2 crne boje i izvadio pušku pumparicu i uz povike "Allahu ekber" krenuo da puca. Nezvanično, prvo je ubio Đurića, a u razmjeni vatre ranio druga dva policajca. Tom prilikom je i on sam likvidiran.

20.26 - Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, potvrdio je informaciju o napadu na policijsku stanicu u Zvorniku. On je kazao da se, prema dosadašnjim informacijama s terena, napad može okarakterisati kao terorizam.

"Jedan policajac je ubijen, dva su ranjena. Napadač je u stanicu upao s automaskom puškom, da bi kasnije u razmjeni vatre i on bio ubijen. Ono što sada znam mogu samo reći da je ovo nezapamćen slučaj i klasičan oblik terorizma", rekao je Mektić, dodajući da se radi o ataku na državu.

20.21 - Direktor policije Republike Srpske Gojko Vasić potvrdio je da je napad na policijsku stanicu u Zvorniku okarakterisan kao teroristički napad. Kako je kazao, on trenutno koordinira akcijom na području Zvornika.

Istakao je da je još rano govoriti o identitezu napadača.

20.05 - Naoružani napadač je večeras oko 19.00 časova upao u policijsku stanicu, uzvikujući "Alahu egber!"

Kako saznajemo, pripadnik vehabijskog pokreta dovezao se vozilom do Stanice javne bezbjednosti u Zvorniku, a kada mu je rečeno da tu ne može da se parkira, počeo je da puca.

U napadu je jedan policajac ubijen, a dva su ranjena, rekla je portparol CJB Bijeljina Aleksandra Simojlović.

Nezvanično, ubijen je policajac Dragan Đurić, a ranjeni su policajci Stevo Milovanović i Željko Gajić, prenosi Klix.

Ranjeni policajci medicinski su zbrinuti u zvorničkoj Opštoj bolnici.

Veliki broj građana nalazi se ispred Opšte bolnice Zvornik, interesujući se za zdravstveno stanje ranjenih policajaca.

I ispred zgrade Stanice javne bezbjednosti Zvornik nalazi se veliki broj građana, koji su uznemireni večeranjšim terorističkim napadom.

U Zvornik se helikopterom uputio i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije