Hronika

Tragičan ishod akcije u Mramoru: Iz jame izvučeno tijelo rudara

Tragičan ishod akcije u Mramoru: Iz jame izvučeno tijelo rudara
Foto: Pixnio | Tragičan ishod akcije u Mramoru: Iz jame izvučeno tijelo rudara

​TUZLA - Spasilačka akcija u Rudniku lignita u Mramoru kod Tuzle nažalost je okončana tragično, pošto je iz unutrašnjosti izvučeno beživotno tijelo rudara Asima Š., potvrđeno je za "Klix".

Nekoliko spasilačkih timova neprekidno su proteklih dana radili na uklanjanju nanosa zemlje i uglja koji su zatrpali dio jame mramorskog rudnika, kako bi došli do svog kolege koji je u petak ujutro ostao zatrpan na dubini od 170 metara.

I pored svih nadanja, akcija je završila tragičnim ishodom, s obzirom na to da su spasioci u jamskoj prostoriji nakon uklanjanja nanosa pronašli beživotno tijelo kolege Asima Š., inače prvog kopača.

Učesnici akcije spasavanja u proteklim danima su prošli kroz veoma rizične aktivnosti, a nadljudskim naporima su pokušavali doći do rudara.

Kompleksnosti situacije dodatno su doprinosila konstantna stvaranja novih nanosa uglja i zemlje. Zbog toga su spasioci u ponedjeljak promijenili metodu proboja, koristeći posebne podgrade.

Do ove rudarske nesreće došlo je uslijed naglog oslobađanja pritiska, odnosno obrušavanja mase koja je rudara živog zatrpala, prenosi "Telegraf".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije