Hronika

Tražili migrante, našli 17 granata iz BiH

Tražili migrante, našli 17 granata iz BiH
Foto: Bild | Tražili migrante, našli 17 granata iz BiH

BANJALUKA, DREZDEN - Njemačka policija je na željezničkoj stanici u Drezdenu u ponedjeljak zaplijenila 17 ručnih granata, koje su bile sakrivene u mercedesu sa bh. registarskim oznakama, javljaju njemački mediji.

Kako su istakli, tom prilikom uhapšena su dvojica državljana BiH, od 17 i 28 godina, a istragu o ovom slučaju preuzela je njemačka Savezna policija.

Kako je navedeno, policajcima se vozilo učinilo sumnjivim jer se nalazilo u zoni koja je zabranjena za parkiranje, pa su angažovani psi trenirani za otkrivanje ilegalnih migranata, međutim umjesto migranata pronađeno je oružje, vjerovatno porijeklom iz BiH.

Ispitivanje na licu mjesta nije uspjelo uvjeriti policajce u motive zbog kojih je oružje dopremljeno u Njemačku, pa su osumnjičeni krijumčari privedeni u policiju na dalju obradu.

Denis Hadžović, stručnjak za bezbjednost i predsjednik Centra za sigurnosne studije iz Sarajeva, kaže da je sve češća pojava krijumčarenja oružja iz BiH u zemlje EU, i da su posljednjih nekoliko godina francuske i njemačke vlasti počele ukazivati na problem krijumčarenja ilegalnog oružja sa Balkana u te zemlje.

"Nakon toga preduzete su određene akcije, usvojen je prošle godine Akcioni plan EU za sprečavanje krijumčarenja oružja i ubojitih sredstava i podršku zemljama u regionu da se bore protiv ilegalnog naoružanja. Jasno su definisali sve aktivnosti i sve mjere koje moraju provesti sve države u regionu", kaže Hadžović i dodaje da naša javnost ima i te kako interes da se ovaj problem riješi, posebno kad imamo u vidu da se skoro svakodnevno dešavaju oružane pljačke benzinskih pumpi, prodavnica, kladionica...

"Između ostalog, imali ste nedavno slučaj Edina Gačića. Sve su to problemi koji ukazuju na to da se nešto mora preduzeti", zaključuje Hadžović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije