Hronika

Pratite nas na Google news

Tri godine zatvora zbog prevara prilikom registracije vozila

Tri godine zatvora zbog prevara prilikom registracije vozila
Foto: Ilustracija | Tri godine zatvora zbog prevara prilikom registracije vozila
N.N.

TUZLA - Kantonalni sud Tuzla osudio je Igora Nišandžića (43) iz Srebrenika na tri godine zatvora zbog krivičnog djela zloupotreba položaja i ovlašćenja.

Nišandžića je optužnica teretila da je od oktobra 2010. do septembra 2017. godine kao odgovorno lice i referent za osiguranje u "VGT osiguranju" u Visokom zloupotrebom položaja sebi pribavio veću imovinsku korist, različitim licima pribavio korist u vidu omogućavanja osiguranja teretnih vozila, te oštetio osiguranje u kojem radi i različite javne institucije i fondove za iznos veći od 74.000 KM.

U optužnici se navodi da je Nišandžić većem broju lica omogućio registraciju teretnih vozila tako što je u postupku registracije izrađivao i upotrebljavao lažna uvjerenja o obavljanju registrovane djelatnosti prevoza tereta, a koja izdaje nadležna služba u Tuzla i što je jedan od uslova za registraciju teretnih vozila, iako je znao da takva uvjerenja nadležna služba nije izdala.

Tako je ovim licima omogućio registraciju teretnih vozila, a da nisu imali registrovanu djelatnost za prevoz tereta, saopšteno je danas iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Nišandžić je optužen i da je u proceduri registracije većeg broja vozila izradio i priložio više stotina krivotvorenih uplatnica različitih banaka i pošte, iako je znao da novac koji je naplaćivao od osiguranika nikada nije uplaćen u Trezor BiH, budžete Federacije BiH i Tuzlanskog kantona, kao i na račune javnih fondova, javnih institucija i osiguranja u kojem radi a na ime obaveznih naknada u postupku registracije vozila.

Optužnica Nišandžića tereti i da je u više slučajeva različitim licima pribavio korist tako što je sačinjavao i uz zahtjeve za registraciju prilagao polise o obaveznom osiguranju u koje je unosio lažne podatke o visini premije osiguranja.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije