Hronika

Trojac optužen za ubistvo Šveđanina u Sarajevu

Trojac optužen za ubistvo Šveđanina u Sarajevu
Foto: Avaz/Arhiva | Trojac optužen za ubistvo Šveđanina u Sarajevu

SARAJEVO - Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv El Oweiti Abdel Majida, Hedberg Oliver Petera i Konrad Tylusa zbog ubistva Šveđanina Harrisa Österdahlu, vođe jednog od tamošnjih narkoklanova i pokušaja ubistva Elvira M. iz te zemlje.

Optuženi se terete da su 31. oktobra 2023. godine oko 16.25 časova u sarajevskoj opštini Ilidža jednog državljanina Švedske usmrtili a drugog ranili.

"Optuženi su ubistvo prethodno isplanirali, tako što su prvobitno stigli iz Turske u Sarajevo, iznajmili automobil i stan u Istočnom Sarajevu, kupili električni bicikl i nabavili automat sa prigušivačem. Na dan ubistva, dovezli su se automobilom u naselje Bulevar ispred jedne od zgrada u kojoj je boravio H.L.O", navode iz Tužilaštva KS.

Dodaju da je optuženi Hedberg Oliver Peter parkirao automobil i iz prtljažnika izvadio električni bicikl, na koje su optuženi El Oweiti Abdel Majid i Konrad Tylus sjeli i potom se maskirani sa kapuljačama, kačketima i hirurškim maskama, približili ulaznim vratima poslovnih prostorija jednog od marketa ispred kojeg su se nalazili H.L.O. i E. M.

"Optuženi Konrad Tylus je na nekoliko metara udaljenosti smanjio brzinu kretanja bicikla, a El Oweiti Abdel Majid iz vatrenog oružja – automata ispalio oko 30 hitaca u H.L.O. i E. M.. Od oko 30 hitaca, 26 je pogodilo H.L.O. od kojih je i preminuo, dok je E.M. zadobio lake tjelesne povrede u predjelu stomaka", ističu iz Tužilaštva.

Nakon toga su optuženi pobjegli na područje Republike Srpske.

Nedugo nakon, optužene El Oweiti Abdel Majida i Konrad Tylusa su na području opštine Pale uhapsili policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, dok je optuženi Hedberg Oliver Peter uhapšen na području općine Sokolac.

Postupajuća tužiteljica je u optužnici predložila produženje pritvora optuženima, dok je za glavni pretres sudu predloženo saslušanje 20 svjedoka, šest vještaka i izvođenje oko 200 materijalnih dokaza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije