Hronika

Trojac pokušao ilegalno prevesti Turčina iz BiH u Hrvatsku u gepeku

Trojac pokušao ilegalno prevesti Turčina iz BiH u Hrvatsku u gepeku
Foto: Pixnio | Trojac pokušao ilegalno prevesti Turčina iz BiH u Hrvatsku u prtljažniku

ZAGREB - Nakon sprovedenog kriminalističkog istraživanja tri hrvatska državljanina starosti od 31, 34 i 44 godine osumnjičeni su za kazneno djelo "Protivzakonito ulaženje, kretanje i boravak u RH, drugoj državi članici Evropske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma“.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je prvoosumnjičeni, u namjeri ostvarivanja koristoljublja, posredstvom osobe iz BiH, dogovorio protivzakonito prebacivanje preko državne granice 56-godišnjeg državljanina Turske koji ne ispunjava uslove ulaska i boravka u RH, te njegov prevoz do Zagreba i to za ukupni novčani iznos od 3.600 evra.

U tu svrhu, prvoosumnjičeni je angažovao spomenutog 44-godišnjaka koji je 5. juna ove godine, skrivenog u prtljažnom dijelu vozila prevezao turskog državljanina nezakonito iz BiH u Hrvatsku nakon čega ga je preuzeo prvoosumnjičeni i nastavio voziti ga prema Zagrebu.

Kako bi si osigurao nesmetano kretanje do Zagreba, prvoosumnjičeni je angažovao 34-godišnjaka kao prethodnicu koja je vozaču trebala davati informacije o policijskim ophodnjama na ruti kretanja od Metkovića do Zagreba.

Uprkos tome, policijski službenici Službe kriminalističke policije ove Policijske uprave u saradnji s policijskim službenicima Mobilne jedinice granične policije - Jug, zaustavili su spomenutog vozača na državnoj cesti D-8 u mjestu Baćina, kada je utvrđeno da saputnik, 56-godišnji državljanin Turske ne ispunjava uslove ulaska u Hrvatsku, zbog čega se posumnjalo na protivzakonito prebacivanje osoba, prenosi "JutarnjiList".

Osumnjičeni trojac je, uz kaznene prijave, predan pritvorskom nadzorniku ove Policijske uprave, dok je protiv turskog državljanina doneseno rješenje o protjerivanju iz Hrvatske sa zabranom ulaska i boravka na teritoriju RH u trajanju od dvije godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije