Hronika

Troje mrtvih u eksploziji u postrojenju hidrocentrale kod Bihaća

Troje mrtvih u eksploziji u postrojenju hidrocentrale kod Bihaća
Foto: N.N. | Troje mrtvih u eksploziji u postrojenju hidrocentrale kod Bihaća

BIHAĆ - Tri osobe su poginule u nesreći koja se danas u poslijepodnevnim satima dogodila u Hidroelektrani Una-Kostela, koja se nalazi u istoimenom mjestu nadomak Bihaća, dok su još četiri osobe hospitalizirane u Kantonalnoj bolnici u Bihaću.

Istražitelj Sektora kriminalističke policije USK Adnan Beganović, je istakao kako je do ove tragične nesreće došlo zbog curenja plina.

"Policijska stanica u Bihaću je iza 13 sati zaprimila telefonski poziv zaštitara, koji je bio na obezbjeđenju hidroelektrane u Kostelima. On je saopćio da je došlo do nesreće unutar hidroelektrane, te da ima povrijeđenih osoba. Izlaskom na mjesto, potvrđeno je da je došlo do curenja plina unutar objekta, gdje su radnici 'Elektrodistribucije BiH', najvjerovatnije, radili na remontu postrojenja", rekao je Beganović u izjavi za medije.

On je dodao kako je na licu mjesta konstatovano da su zbog djelovanja plina smrtno stradale tri osobe.

Iz "Elektroprivrede BiH" je saopšteno da je do nesreće došlo prilikom čišćenja drenažnog sistema hidroelektrane, za vrijeme redovnog održavanja postrojenja, a još se utvrđuju svi detalji kako je došlo do tragedije.

Kako su juče prenosili neki mediji, dvojica poginulih radnika su iz Bihaća, dok je treći iz naselja Kosteli, gdje se i nalazi hidrocentrala. Na mjesto događaja su izašli pripadnici Policijske stanice u Bihaću i Vatrogasne jedinice, te se utvrđuje činjenično stanje.

"Više informacija o svemu biće poznato nakon što se okonča", dodao je Beganović juče popodne.

Ova vijest o smrti tri osobe šokirala je Bišćane, ali i šire.

Inače, čitav prostor oko pomenute hidroelektrane, odmah poslije nesreće, blokirale su jake policijske snage, te je na udaljenosti od nekoliko stotina metara onemogućen pristup novinarskim ekipama.

Inače, Hidroelektrana Una-Kostela jedini je elektroenergetski objekat na području Unskosanskog kantona i puštena je u upotrebu sada već daleke 1952. godine.

Bila je to druga elektrana izgrađena u Jugoslaviji poslije Drugog svjetskog rata, a njena posljednja dogradnja i modernizacija izvršene su 1988. godine. "Elektroprivreda BiH" je prije godinu dana osigurala devet miliona eura za njenu rekonstrukciju i proširenje kapaciteta i radi se o kreditnim sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj, ali se na realizaciju ovog projekta još čeka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije