Hronika

Turčin optužen da je oštetio budžet BiH za 247.000 KM

Turčin optužen da je oštetio budžet BiH za 247.000 KM
Foto: N.N. | Turčin optužen da je oštetio budžet BiH za 247.000 KM

SARAEJVO – Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Mustafe Once (38), državljanina Turske, koji se tereti za carinske prevare prilikom uvoza većih količina robe u Bosnu i Hercegovinu, čime je nanio štetu budžetu BiH u iznosu od 247.000 KM.

"Optuženi se tereti da je u više navrata, tokom 2014. godine, kao ovlaštena osoba za zastupanje u zemlji i inostranstvu preduzeća-pravne osobe “SEFAA” d.o.o. Sarajevo, sa namjerom izbjegavanja carinskih, uvoznih i drugih dadžbina, prilikom uvoza robe u Bosnu i Hercegovinu, prilagao lažne i krivotvorene fakture, kojima je vrijednost uvezene robe prikazivana višestruko manjom", navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Na temelju krivotvorenih faktura, obračunati su znatno manji iznosi uvoznih dadžbina, čime je nanesena šteta budžetu i svim građanima BiH u iznosu od 247.104,33 KM, a za navedeni iznos ostvarena nezakonita imovinska korist.

"Optuženi se tereti da je počinio produženo krivično djelo carinske prevare iz člana 216. Krivičnog zakona BiH", stoji u saopštenju.

Navode optužnice za ukupno 9 točaka, tužilaštvo će dokazivati prilaganjem oko 150 dokaznih materijala, te pozivanjem 6 svjedoka i stručnih vještaka. Optužnicom je zatraženo oduzimanje nezakonite imovinske koristi od optuženog u iznosu od 247.104, 33 KM.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije