Hronika

Tužilaštvo BiH na ročištu optužilo Mutapa i Dupovca za trgovinu dokazima

Tužilaštvo BiH na ročištu optužilo Mutapa i Dupovca za trgovinu dokazima
Foto: Ilustracija | Tužilaštvo BiH na ročištu optužilo Mutapa i Dupovca za trgovinu dokazima

SARAJEVO - U Sudu BiH održano je ročište uhapšenima Hasanu Dupovcu i Zijadu Mutapu kojima se na teret stavlja organizovani kriminal i trgovina dokazima u slučaju Dženan Memić.

Državni tužilac je zatražio pritvor za obojicu osumnjičenih iz straha da bi mogli uticati na svjedoke, kao i zbog toga što bi njihovo puštanje moglo dovesti do narušavanja javnog reda i mira znajući kakvu je pažnju ovaj slučaj imao u javnosti.

Prema Tužilaštvu BiH, Dupovac i Mutap su zajedno pomogli počiniocu nakon izvršenja krivičnog djela, te ih je nepoznata osoba združila u organizovanu kriminalnu grupu. Tužilac očekuje da će se govoreći o organizovanom kriminalu u ovom slučaju, istraga u narednih 30 dana proširiti na bar još tri osobe.

Krivica Dupovca i Mutapa je, prema Tužilaštvu, trgovina dokaznim materijalom, odnosno sumnjiče ih da su pokušali pronaći i otkupiti zeleni reno klio za koji postoji vjerovatnoća da je bio na mjestu događaja kobne večeri kada je stradao Dženan Memić, piše Klix.

Ovaj automobil je isključen iz dokaza, a odbrana policijskog službenika Hasana Dupovca advokat Ermin Gačanović poručio je da osumnjičeni sam nije mogao isključiti nijedan predmet iz dokaznog materijala. Takođe je dodao i naglasio da je ovaj automobil forenzika izbacila po principu isključivanja predmeta zbog sumnje da nemaju povezanost sa slučajem.

Svog branjenika smatra časnim policijskim službenikom koji je svoj posao radio po propisima i za kojeg kaže: "Kad bi se sve ponovilo moj branjenik bi identično postupio".

Glavni razlozi zbog čega odbrana Zijada Mutapa smatra da sutkinja Tatjana Kosović treba odbiti prijedlog Tužilaštva za određivanje pritvora je to što je, kako kažu, neosnovana.

Jedno od branjenika Mutapa, advokatica Nina Kisić je istakla stav odbrane da osumnjičenom nisu predočeni jasni razlozi hapšenja.

Osim toga, ona kaže kako se postupak vodi na još jednom sudu u Federaciji BiH zbog čega bi Sud BiH trebalo prvo da sačeka da se taj postupak završi. Tužilac pak objašnjava da je ovaj postupak koji je pokrenut na Sudu BiH potpuno drugačiji od onog koji se već vodi na Vrhovnom sudu FBiH, a o kojem Kisić govori.

Advokati takođe smatraju da su osumnjičeni imali sasvim dovoljno vremena (pet godina) da utiču na svjedoke, stoga kažu i da je jedan od razloga za pritvor (uticanje na svjedoke) neosnovan.

Gačanović je podsjetio i na to da je protiv Hasana Dupovca već vođena istraga koja je obustavljena nakon što je utvrđeno da nema krivičnog djela.

Advokati su osporavali obrazloženje Tužilaštva za određivanje pritvora kao neosnovano, nejasno i loše napisano. Bilo je i težih riječi koje je uputio advokat Gačanovič kazavši da je istraga politički motivisana.

Sutkinja će odlučiti o određivanju pritvora u naredna 24 sata, a umjesto pritvora, odbrana je predložila mjere zabrane kao što je kućni pritvor, zabrana sastajanja sa svjedocima i odlaska na određna mjesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije