Hronika

Tužilaštvo BiH o akciji "ATM": Istraga velikih transfera novca iz Slovenije u BiH u građevinarstvu

Tužilaštvo BiH o akciji "ATM": Istraga velikih transfera novca iz Slovenije u BiH u građevinarstvu
Foto: Nezavisne novine/Arhiva | Tužilaštvo BiH o akciji "ATM": Istraga velikih transfera novca iz Slovenije u BiH u građevinarstvu

SARAJEVO - U toku je međunarodna akcija "ATM", koju sprovode pripadnici SIPA u BiH i Sloveniji, a iz Tužilaštva BiH naveli su da se radi se o predmetu u kojem se istražuju veliki transferi novčanih sredstava iz Slovenije u BiH, za navodno i fiktivno realizovane poslove u oblasti građevinarstva, kao i druge poslove.

Navode da je više osoba nakon toga novac ponovo transferovalo iz BiH u Sloveniju te je na taj način stavljan u legalne novčane tokove.

"Pripadnici SIPA provode više aktivnosti lišenja slobode i pretresa, na području Zenice i drugih gradova, a koje su usmjerene na otkrivanje i krivično gonjenje osoba osumnjičenih za međunarodni organizovani kriminal i pranje novca", navode iz Tužilaštva.

Dodaju da je istraga vođena u koordinaciji sa kolegama iz partnerskih institucija Slovenije koje su određene istražne aktivnosti, koje se odnose na veliki broj pretresa i lišenja slobode, preduzeli na teritoriji ove zemlje, članice EU.

"S obzirom da su istražne aktivnosti na terenu još uvijek u toku, u ovom trenutku Tužilaštvo BiH i partnerske institucije ne mogu dati više informacija ili detalja", navodi se u saopštenju.

Iz SIPA su rekli da u okviru međunarodne akcije "ATM", koju sprovode u BiH i Sloveniji započeti su pretresi na više od 70 lokacija te je planirano hapšenje više od 50 osoba osumnjičenih za organizovani kriminal i pranje novca.

Povezana vijest:

Međunarodna akcija u BiH i Sloveniji: Planirano hapšenje više od 50 ljudi zbog pranja novca

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije