Hronika

Tužilaštvo BiH provjerava kako je Zildžić došao do iskaznice OBA

Tužilaštvo BiH provjerava kako je Zildžić došao do iskaznice OBA
Foto: Facebook | Tužilaštvo BiH provjerava kako je Zildžić došao do iskaznice OSA-e

SARAJEVO - U Tužilaštvu BiH u radu je predmet koji se odnosi na osobe s Crne liste vlade SAD, a koji se odnosi i na navode o zloupotrebi kapaciteta OBA BiH, u okviru kojeg će biti zatražene informacije o navodima koji su se pojavili o zloupotrebi službenih legitimacija agencije. Informacije će biti zatražene od nadležnih institucija, kako bi se u okviru predmeta izvršile provjere.

Ovo stoji u odgovoru Tužilaštva BiH na pitanje "Avaza" hoće li ova institucija utvrditi kako je poslanik SDA u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH (BiH) Salko Zildžić dobio iskaznicu OBA, što je utvrđeno nakon hapšenja u Srbiji.

Kako je potvrđeno, u evidenciji OBA zvanično nema dokaza da su Zildžiću izdati iskaznica i bedž ove bezbjednosne agencije.

Podsjećamo, Zildžić je uhapšen je prilikom prelaska granice sa Srbijom kada je kod njega pronađen pištolj, za koji je imao dozvolu u BiH, ali ga, prema zakonima Srbije, nije smio unositi u tu državu, zbog čega mu je određen jednomjesečni pritvor.

Odluku da će mjesec dana iza brave donio je Viši sud u Užicu, a na osnovu Zakona o oružju i municiji Srbije, kojim se kaže da, ukoliko neko posjeduje dozvolu za oružje, a neovlašteno ga nosi, biće kažnjen zatvor-skom kaznom od šest mjeseci do pet godina.

Da je kod Zildžića pronađeno oružje, potvrdio je za federalne medije sudija Zoran Milinković.

"Nađen mu je pištolj i municija za koje nema dozvolu nadležnog organa Srbije", rečeno je za medije.

Zildžić je, kako isti prenose, odmah zatražio pomoć od Ambasade BiH u Beogradu, a tokom jučerašnjeg dana, njega su trebali posjetiti predstavnici bh. ambasade.

Ono što treba napomenuti jeste da je prilikom pronalaska pištolja kod poslanika SDA pronađena i počasna iskaznica Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH (OBA), a koju mogu dobiti samo penzionisani pripadnici službe.

Naime, u Pravilniku OBA BiH o službenim iskaznicama u čanu 61. navodi se da se da se "zaposlenima daju službene iskaznice čija se vrsta, oblik i sadržaj određuju posebnim propisom koji donosi generalni direktor Agencije", što je odmah otvorilo pitanje kada i kako je ona izdata Zildžiću.

To je dodatno zakomplikovalo slučaj, a reagovao je i ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić, koji je zbog sporne iskaznice zatražio od policijskih agencija u Bo-sni i Hercegovini da izvrše reviziju svih izdatih službenih legitimacija.

"Revizijom bi trebalo utvrditi kome su sve dodijeljene službene legitimacije policijskih agencija i da li je bilo eventualnog izdavanja licima koja na to nemaju pravo, čime se stvaraju mogućnosti za zloupotrebu ovih službenih policijskih dokumenata", naveli su iz Ne-šićevog kabineta.

Tu problemima za Zildžića možda i neće biti kraj.

Naime, spekuliše se da bi on mogao ostati i bez funkcije poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH budući da Izborni zakon BiH predviđa da funkcioneri, kojima je izrečena kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci i duže, treba da budu sklonjeni sa pozicije koju obavljaju.

Takođe, pod upitnikom bi mogla da bude i njegova trenutna stranačka funkcija, a to je predsjednik Grad-skog odbora SDA u Tuzli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije