Hronika

Tužilaštvo BiH radi na predmetu o homologaciji vozila: Pod istragom i šest profesora

Tužilaštvo BiH radi na predmetu o homologaciji vozila: Pod istragom i šest profesora
Tužilaštvo BiH radi na predmetu o homologaciji vozila: Pod istragom i šest profesora

BANJALUKA, SARAJEVO - Šest profesora mašinskih fakulteta u Sarajevu, Banjaluci i Mostaru našlo se u aferi jer je protiv njih, kako je u petak objavljeno, Tužilaštvo BiH pokrenulo istragu, a pošto je, kako se navodi, privatna firma koju su osnovali prihodovala više miliona KM.

Informaciju je objavio jedan sarajevski portal i, prema istom izvoru, taj proces obuhvata i službenike Ministarstva komunikacija i transporta BiH, s tim što su na naš upit iz Tužilaštva BiH odgovorili da nemaju komentar, ali potvrda da predmet zaista postoji - stiže iz Ministarstva.

"Upoznati smo sa slučajem koji vodi Tužilaštvo BiH. Takođe, želimo naglasiti da je Ministarstvo ustupilo svu traženu dokumentaciju, te da i dalje stojimo na raspolaganju Tužilaštvu BiH u predmetnom slučaju", rekli su za "Nezavisne" iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH.

Spomenuti portal imenovao je i profesore, i riječ je o Aleksandru Milašinoviću i Snježani Petković (Mašinski fakultet u Banjaluci), Ivanu Filipoviću, Dževadu Bibiću i Boranu Pikuli (Mašinski fakultet u Sarajevu), te Šimunu Bogdanu (Strojarski fakultet u Mostaru).

Slučaj počinje 2001. godine, kada je između tadašnjeg Ministarstva civilnih poslova i komunikacija BiH i mašinskih fakulteta potpisan ugovor u pogledu ispunjavanja uslova za obavljanje međunarodnog drumskog transporta, odnosno izdavanja potvrda - sertifikata (homologacija vozila).

Tim ugovorom fakulteti su obavezani da obavljaju pregled vozila. Međutim, kako se navodi, 2006. godine mašinski fakulteti i Ministarstvo komunikacija i transporta BiH potpisali su sporazum po kojem privatna firma "Automotive center" (AMC) Sarajevo pristupa ugovoru iz 2001.

Osnivači te firme su spomenuti profesori, koji su, kako se navodi, sami dali saglasnost da njihovo preduzeće bude uključeno u sporazum.

Tim sporazumom je, kako stoji, Ministarstvo komunikacija i transporta BiH, u saradnji s profesorima, omogućilo prenošenje javnih ovlaštenja privatnoj firmi. Kako se tvrdi, firma profesora oprihodovala je višemilionski iznos.

Direktorica AMC-a je Hajrija Filipović, supruga profesora Ivana Filipovića, koji tvrdi da se hajka protiv njih vodi jer su zatražili odštetu pošto nisu dobili posao homologacije vozila iako su imali daleko veći broj bodova od konkurenta koji taj posao i dalje radi.

"Sva ova hajka se vodi da bi nas eliminisali da ne bismo dobili odštetu koju tražimo za homologaciju, koju već pet godina drugi rade protivzakonito. Žarko želi da nas uništi čovjek iz Ministarstva komunikacija i transporta  BiH (ime poznato 'Nezavisnim')", navela je Filipovićeva.

I profesor Bibić naveo je da AMC ima sudske sporove s Ministarstvom komunikacija i transporta BiH koji se odnose na homologaciju, pa se sada vrše pritisci na njega i njegove kolege da im se okalja dignitet.

Profesorica Snježana Petković kaže da je niko nije obavijestio o bilo kakvim optužbama, te da smatra da je u pitanju podmetanje. Njen kolega Aleksandar Milašinović naveo je da je bio suvlasnik firme "Automotive center", ali da je iz te firme izbačen i da vodi spor protiv njih.

Pikula kaže da svi projekti AMC-a, zajedno s poslovima pregleda vozila za međunarodni transport i atestiranje, nisu ostvarili prihode koji se spominju.

"Mi smo napravili kvalitetno udruživanje znanja između profesora koja svakako provodimo i kroz akademsku djelatnost", kaže Pikula, dok sa profesorom Bogdanom, uprkos pokušajima, nismo uspjeli stupiti u kontakt.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije