Hronika

Tužilaštvo BiH zatražilo mjere zabrane za Zolaka

Tužilaštvo BiH zatražilo mjere zabrane za Zolaka
Foto: Nedžad Uglješa | Tužilaštvo BiH zatražilo mjere zabrane za Zolaka

SARAJEVO - Sud BiH trebalo bi već danas da donese odluku da li će uvažiti prijedlog Tužilaštva BiH i odrediti mjere zabrane za Aleksandra Zolaka, direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, koji je ispitan u aferi "Respiratori" u predmetu "Fadil Novalić i drugi".

Te mjere podrazumijevaju zabranu sastajanja s ostalim osumnjičenim osobama u predmetu "Fadil Novalić i drugi", kao i sa svjedocima isključivo zaposlenim u Agenciji za lijekove. Tužioci u ovom predmetu su Mirza Hukeljić i Džermin Pašić.

Hukeljić je u obraćanju Sudu naglasio da oni traže mjere zabrane koje bi trebalo da traju samo 30 dana, jer smatraju da istražne radnje i saslušanje svjedoka, u odnosu na Zolaka, mogu završiti u tom roku.

Tužilaštvo BiH zastupa tezu da su ponudili osnov sumnje da je Zolak iskoristio i prekoračio svoje ovlasti i dao rješenje "Srebrenoj malini" o upisu u registar veleprometnika medicinskom opremom.

Tužilac je nakon toga, pozivajući se na pravilnik i Zakon o lijekovima, detaljno pojasnio zbog čega Tužilaštvo zastupa tezu da su te radnje bile nezakonite.

On je, između ostalog, naveo da se firma "Srebrena malina" nije bavila privrednom djelatnošću u vezi s uvozom medicinske opreme, da nisu imali stručno osoblje, kao ni adekvatno skladište za tu medicinsku robu, a što je, tvrdi Tužilaštvo, naređeno zakonom i pravilnicima.

Senka Nožica, Zolakov branilac, detaljno se osvrnula na svaki navod Tužilaštva BiH i sudiji za prethodni postupak Tatjani Kosović na uvid dala set dokumenata koji će, naglasila je, potvrditi tezu da je njen branjenik u potpunosti zakonito postupio i donio rješenje o upisu u registar veleprometnika sporne firme, kako se to radi uobičajeno.

"Ne postoji osnovana sumnja da je moj branjenik počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret. Ne smijemo zaboraviti da se cijela ova stvar dešavala u trenutku kada u BiH nije bio nijedan respirator", kazala je Nožica.

Dodala je da hitno postupanje ne znači i nezakonito. Osvrćući se na tezu Tužilaštva BiH da "Srebrena malina" nije imala adekvatno skladište za naručenu medicinsku opremu, spomenula je da su se respiratori po dolasku u Sarajevo nalazili u skladištu Federalne uprave civilne zaštite pod ceradom, čak 25. maja, istovremeno naglasivši da su respiratori uvezeni 30. aprila.

"Šta je Agencija mogla uraditi 24. aprila u doba pandemije nego video-nadzorom provjeriti kako izgleda to skladište. U to vrijeme je bila i zabrana službenih putovanja. Odobrava se upotreba objekta, oni su imali skladište, dostavili su urednu dokumentaciju i adekvatnu sliku", kazala je Nožica.

Zolak je odgovarajući na pitanja sudije kazao da je u Agenciji zaposleno stotinak ljudi na tri različite lokacije i da je s njima u komunikaciji, nekad većoj, a nekad manjoj, u zavisnosti od potrebe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije