Hronika

Tužilaštvo traži šest godina za Rakića koji je ukrao i protezu za nogu

Tužilaštvo traži šest godina za Rakića koji je ukrao i protezu za nogu
Foto: Velibor Tripić/Arhiva | Tužilaštvo traži šest godina za Rakića koji je ukrao i protezu za nogu

BANJALUKA - Nakon iznošenja završnih riječi završeno je suđenje Ranku Rakiću (25) iz Prijedora, optuženom da je lani na Badnji dan u naselju Lauš opljačkao Ljubomira B., osobu s invaliditetom, kojem je ukrao i protezu za nogu, a presuda je u banjalučkom Okružnom sudu zakazana za sutra.

Za Rakića je tužilac Željka Fabić zatražila najmanje šest godina zatvora te je prilikom iznošenja završnih riječi rekla da je Rakić tokom istrage priznao da je počinio krivično djelo i rekao da je koristio nož.

Takođe je navela da je žrtva prepoznala optuženog i ispričala da mu je razbojnik prijetio nožem.

Rakić je, kako je navela, višestruki povratnik u vršenju krivičnih djela.

Za njega, smatra tužilac, nema nijedne olakšavajuće okolnosti, dok su način izvršenja krivičnog djela i osuđivanost otežavajući po njega.

"Oštećeni je rekao da se nikad nije prepao kao tada. Smatram da mu treba izreći kaznu koja je mnogo teža od minimalne", rekla je Fabićeva.

S druge strane, Rakićeva odbrana tvrdi da se ne radi o razbojništvu, već o krađi, jer nije dokazano da je optuženi koristio nož te je od Sudskog vijeća zatražio što blažu kaznu.

Naime, Živko Bojić, Rakićev branilac, rekao je da optuženi nije imao nož, a da on tokom istrage nije pronađen.

Prema njegovim riječima, pretpostavlja da je oštećeni iz straha to uveličao i rekao da je korišten nož.

"Optuženi nije sa sobom donio nož, nije imao namjeru da počini razbojništvo i ovdje se radi o krađi ili teškoj krađi", rekao je branilac.

Optuženi Rakić je priznao pljačku, a prema njegovim riječima - nije koristio nož.

U ovom slučaju optužnica Rakića tereti da je 6. januara oko 22 časa ušao u kuću Ljubomira B. u banjalučkoj ulici Srpskih rudara u namjeri da ga opljačka.

Vlasnika kuće je, kako se navodi u optužnici, zatekao na spavanju te ga je osvijetlio mobilnim telefonom kako bi ga probudio.

Potom je, kako stoji u optužnici, uzeo nož sa stola, kojim mu je zaprijetio "Daj pare" te mu nož stavio ispred lica.

Oštećeni je razbojniku dao novčanik u kome je bilo 200 KM, a optuženi je izlazeći iz kuće uzeo ortopedsku protezu za lijevu nogu, štaku, mobilni telefon i mušku tašnu u kojoj je bilo 250 KM pa pobjegao.

Kako su "Nezavisne" ranije pisale, Rakić je jedan od najpoznatijih lopova u Banjaluci i okolini te je odlično poznat policiji.

U svojoj kriminalnoj biografiji ima više od 100 počinjenih krivičnih djela i često je hapšen zbog krađa oduzimanja i oštećenja tuđe stvari, teških krađa, teških tjelesnih povreda i drugih krivičnih djela.

Čim bi se našao na slobodi, Rakić bi nastavio sa činjenjem krivičnih djela.

Između ostalog, poznat je i po tome što je ispred butika u naselju Lauš ukrao lutku s izloga te počeo bježati s njom, što su zabilježile i kamere.

Takođe, i njemačka policija ga je sumnjičila da je u toj zemlji do 2016. godine bio počinio više krivičnih djela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije