Hronika

Bebu ostavila na deponiji jer je mislila da je mrtva

Bebu ostavila na deponiji jer je mislila da je mrtva
Foto: Dražan Pozderović/Arhiva | Tvrdi da je bebu ostavila na deponiji jer je mislila da je mrtva

TUZLA - Policija u Tuzli identifikovala je majku koja je sredinom oktobra svoje novorođenče ostavila na deponiji Huskići, kod Lukavca koje je umrlo usljed gušenja, potvrđeno je "Glasu Srpske".

Prema nezvaničnim informacijama, radi se o djevojci dobi od 19 godina, koja je rodila djevojčicu. 

Kako saznaje "Glas" u tuzlanskom Kantonalnom tužilaštvu djevojci je na njihov prijedlog Opštinski sud u Lukavcu odredio jednomjesečni pritvor. 

Izvor blizak istrazi upućen u ovaj slučaj kazao je da postoje dokazi da je djevojka u porodičnoj kući u Lukavcu sredinom oktobra ove godine rodila živu bebu.

"Majka djeteta je bila u veoma teškom stanju nakon poroda. Imala je, najvjerovatnije, postporođajnu depresiju. Kada je rodila dijete mislila je da je mrtvo, zbog čega se i onesvijestila. Kada je došla svijesti uzela je bebu i u panici je stavila u kesu i odnijela na deponiju", rekao je izvor blizak istrazi i dodao da je zbog načina na koji je novorođenče ostavljeno došlo do smrti usljed gušenja.

Prema njegovim riječima, obdukcijom je utvrđeno da nije bilo tragova fizičkog nasilja nad bebom.

"U toku su različite istražne radnje i vještačenja sa ciljem utvrđivanja svih okolnosti vezanih za smrt novorođenčeta. Biće obavljeno i psihijatrijsko vještačenje majke novorođenčeta", rekao je ovaj izvor.

Bebu su sredinom oktobra pronašli mještani naselja Huskići koji su odmah pozvali policiju. Novorođenče je tada vozilom Hitne pomoći prevezeno u bolnicu u Tuzlu, gdje je obavljena obdukcija.

Osim ovoga, sličan slučaj desio se u septembru 2021. godine kada je mrtva beba pronađena na obali Vrbasa u Bugojnu. Obdukcijom tijela je utvrđeno da je uzrok smrti bebe utapanje. Policija i dalje traga za osobom koja je bacila bebu u Vrbas i još nisu otkrivene okolnosti kako i zašto se ovo desilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije