Hronika

U Bihaću izbilo više požara, sumnja se na migrante

U Bihaću izbilo više požara, sumnja se na migrante
Foto: N.N. | U Bihaću izbilo više požara, sumnja se na migrante

BIHAĆ - Građani Bihaća su uznemireni jer je izbilo više požara, a policija ne isključuje mogućnost da su podmetnuti.

Prvi požar evidentiran je u ponedjeljak u poslijepodnevnim satima u naselju Luke, nadomak Bihaća, gdje je vatra zahvatila unutrašnjost jedne kuće pa su intervenisali bihaćki vatrogasci i u kratkom roku uspjeli staviti požar pod kontrolu. Tom prilikom pričinjena je veća materijalna šteta, a sumnja se da su požar izazvali migranti, za koje mještani tvrde da su boravili u  objektu, nakon što su provalili unutra.

"Poslije toga, tokom noći, zabilježene su još četiri dojave o požarima, pa je tako u naselju Hatinac gorio automobil, a na lokalitetu Plandište jedna napuštena kuća. Također, u naselju Harmani gorilo je ogrevno drvo naslagano između zgrada, a potom je ponovo bila dojava o požaru na jednoj kući, također u naselju Luke", kazao je Ale Šiljdedić, portparol Uprave policije MUP-a USK.

Prema njegovim riječima, vatrogasci su u svim slučajevima uspješno intervenisali, ali je indikativno da se pet požara dogodilo u manje od 24 sata na području Bihaća. "Istraga o svim slučajevima je u toku i ne možemo isključiti mogućnost da su požari podmetnuti, ali je ni potvrditi. Ukoliko građani imaju bilo kakve informacije o ovim događajima, pozivamo ih da ih dostave policiji", istakao je Šiljdedić.

Iako veliki broj građana na društvenim mrežama za požare okrivljuje migrante, u policiji ističu kako te informacije ne mogu potvrditi, ali ni demantovati sve dok se ne okonča istraga.

Ono što je izvjesno jeste da povećanjem broja migranata na području Unsko-sanskog kantona raste i broj provala u stambene i druge objekte.

Ovakvi incidenti su dosta česti u posljednjih nekoliko mjeseci, a migranti biraju napuštene i kuće bez nadzora kako bi boravili u njima.

Tom prilikom oni često lože vatru kako bi se ugrijali ili pripremili sebi nešto za jelo, upotrebljavajući različite zapaljive supstance, usljed čega dolazi do izbijanja požara.

S obzirom na to da je došlo do zahlađenja, u narednom periodu može se očekivati da se migranti iz divljih šumskih kampova, gdje ih boravi veliki broj, ponovo vrate u blizinu naseljenih mjesta u potrazi sa smještajem i hranom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije