Hronika

U Bihaću uhapšen Iračanin osumnjičen za krijumčarenje migranata

U Bihaću uhapšen Iračanin osumnjičen za krijumčarenje migranata
Foto: Ilustracija | U Bihaću uhapšen Iračanin osumnjičen za krijumčarenje migranata

BIHAĆ - Pripadnici MUP-a USK uhapsili su u Bihaću A.A.H. (38), rođenog u Bagdadu, a nastanjenog u Zagrebu, za kojeg se pretpostavlja da je jedan od glavnih organizatora ilegalnog prebacivanja migranata preko državne granice Bosne i Hercegovine.

Iz policije su saopštili kako je on uhapšen prilikom kontrole automobila zagrebačkih registarskih oznaka za čijim je volanom bio.

"Izvršenim provjerama došlo se do saznanja da je navedeno lice jedan od glavnih organizatora ilegalnog prebacivanja migranata preko državne granice BiH. Ostvaren je kontakt s pripadnicima Granične policije BiH, koji za njim imaju raspisanu potjernicu po naredbi Tužilaštva BiH zbog izvršenja krivičnog djela trgovina ljudima te je lice predato na dalje postupanje policijskim službenicima Granične policije BiH", saopštili su iz MUP-a USK.

Istaknuto je da policijski službenici i dalje nastavljaju intenzivno raditi na suzbijanju i otkrivanju lica koja se bave ilegalnim prebacivanjem migranata preko državne granice i trgovinom ljudima.

Također, MUP USK se oglasio i povodom izjave komesara policije USK Muje Koričića o tome da je u Bihaću uhapšen državljanin Pakistana kojeg sumnjiče za ubistvo petorice migranata u Makedoniji.

Podsjećamo da je makedonska policija demantovala da se ovakvo krivično djelo uopšte dogodilo na njihovoj teritoriji. U saopćenju MUP-a USK se navodi kako je krajem augusta Policijskoj stanici u Bihaću prijavljeno da je na lokalitetu Đačkog doma, gdje borave migranti, došlo do fizičkog obračuna između više stranih državljana.

"Izlaskom na lice mjesta policijski službenici su uspostavili narušeni javni red i mir i utvrdili da je došlo do međusobnog fizičkog sukoba između grupe migranata s A.H. (22) iz Pakistana. U obavljenom razgovoru sa svim učesnicima ovog događaja oni su tvrdili da su svjedoci događaja ubistva više migranta negdje na grčko-makedonskoj granici te da je A.H. jedan od migranata koji su učestvovali u ovom višestrukom ubistvu", kaže se u saopštenju.

Navodi se kako je o ovom događaju upoznato Tužilaštvo USK, koje je naložilo da se provedu istražne radnje. Proslijeđen je zahtjev Službi za poslove sa strancima da se A.H. izmjesti u Migracioni centar u Delijašu do okončanja istražnih radnji .

Od strane Interpola Makedonije dobili su negativan odgovor odnosno da na području Makedonije ovakav događaj nije evidentiran.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije