Hronika

U Doboju za pola godine pet osoba poginulo na motoru

U Doboju za pola godine pet osoba poginulo na motoru
Foto: N.N. | U Doboju za pola godine pet osoba poginulo na motoru

DOBOJ - Preventivna akcija, koju je pred početak moto-sezone organizovao dobojski moto-klub, nije postigla željene rezultate, jer je u prvih šest mjeseci ove godine pet osoba poginulo na motoru.

Naime, prema evidenciji Policijske uprave Doboj, na ovdašnjim putevima su smrtno stradala četvorica motorista i jedan putnik na motoru, što je zadalo glavobolju dobojskim saobraćajcima.

Jovica Žigić, načelnik Sektora policije, kazao je da u saradnji s moto-klubom drže predavanja za motoriste, sprovode preventivne aktivnosti, te su realizovali i jednu akciju republičkog nivoa.

"Pored našeg motocikla, koji je u Policijskoj stanici za bezbjednost saobraćaja Doboj, sa područja RS došla su još četiri motocikla da sprovedu akciju. Nažalost, u vrijeme sprovođenja akcije bili su loši vremenski uslovi, pa nije bilo previše motocikala, ali s obzirom i na te vremenske uslove, 20 vozača je sankcionisano od strane tih patrola", kazao je Žigić, te dodao da imaju namjeru da istu aktivnost ponove.

Negativan trend bi se mogao zaustaviti zajedničkim radom i s auto-školama koje obučavaju motoriste za vožnju, ali i upućivanjem nadležnim institucijama prijedloga dopune obavezne obuke za ovu kategoriju vozača.

"Tako bi se vozači motocikla osposobili za sve one situacije koje se prilikom upravljanja motociklom mogu pojaviti, kao što je iznenadno kočenje pri upravljanju vozilom, nastupanje određenih vremenskih uslova kada je mokar kolovoz, u krivinama, sve ono što smo identifikovali kao faktore koji doprinose nastanku saobraćajnih nezgoda", izjavio je Dmitar Vračar, načelnik Policijske uprave Doboj.

Osim pet osoba koje su stradale na motoru, od januara do juna na području koje operativno pokriva Policijska uprava Doboj stradalo je još sedam osoba, dva vozača i jedan vozač radne mašine u Modriči, po jedan vozač i pješak u Tesliću, suvozač je nastradao u Derventi, a pješak na području Petrova.

"U ovoj oblasti moramo popraviti rezultate, smanjiti posljedice, naročito broj smrtno stradalih lica. Tu smo planirali intenzivnije, odnosno učestalije korištenje dual radara", naveo je Vračar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije