Hronika

Pratite nas na Google news

U RS lani preko hiljadu teških krađa: Lopovi odnijeli 4,5 miliona KM

U RS lani preko hiljadu teških krađa: Lopovi odnijeli 4,5 miliona KM
Foto: N.N. | U Srpskoj lani preko hiljadu teških krađa: Lopovi odnijeli 4,5 miliona KM
Dragan Sladojević

BANJALUKA, DOBOJ - Ukupna šteta koju su prošle godine prouzrokovali lopovi tokom teških krađa u Srpskoj iznosi 4,5 miliona maraka, procijenili su vlasnici kuća, kafana, trgovina i ostalih objekata koji su bili na meti kradljivaca.

Evidentirano je 1.155 takvih krađa (od čega je u 80 slučajeva riječ o pokušaju), a što je za 13,8 odsto manje u odnosu na 2018. godinu.

Najčešći objekti u koje su lopovi upadali bili su kuće i stanovi, njih 563. Nisu, međutim, kradljivci tokom 2019. zaobilazili ni trgovinsko-ugostiteljske objekte (158). Na meti lopova, kako je potvrđeno, bile su i garaže, podrumi i šupe, zatim javne ustanove, vozila, pa čak i vjerski objekti itd.

"Prema izjavama oštećenih, ukupna šteta nastala teškim krađama u 2019. godini iznosi 4.513.644 marke, što je za 30,3 odsto više u odnosu na 2018. godinu", naveli su iz MUP-a Srpske te dodali da koeficijent ukupne rasvijetljenosti teških krađa iznosi 46,1 odsto.

Evidentirano je tokom prošle godine u Srpskoj i 57 razbojništava (od čega je u pet slučajeva riječ o pokušaju),  a što je manje za 15 pljački u odnosu na 2018. godinu. Kako je potvrđeno iz MUP-a Srpske, rasvijetljena su 34 razbojništva, ali i osam iz prethodnih godina.

"Koeficijent ukupne rasvijetljenosti razbojništava iznosi 70,8 odsto, dok je u 2018. godini iznosio 55 odsto", navode iz MUP-a Srpske.

Objekti napada pljačkaša tokom prošle godine najčešće su bile sportske kladionice, njih ukupno 17.

Na spisku su, međutim, i trgovine, kojih je opljačkano 11, zatim benzinske pumpe (devet), kuće (četiri), vozila (tri), banke (jedna) itd. Banditi su tokom svog razbojničkog pohoda prošle godine tri puta upotrijebili oružje.

"Razbojništva su izvršena nad 65 žrtava i devet lica je lakše povrijeđeno. Prema izjavama oštećenih, pričinjena šteta iznosi 180.118 KM, što je za 46,5 odsto manje u odnosu na 2018. godinu", naveli su iz MUP-a Srpske.

Ako se po jutru dan poznaje, i u ovoj godini očekuje se bolja statistika u odnosu na prethodnu.

Naime, kako su "Nezavisne" ranije pisale, virus korona poslao je prestupnike na prinudni "godišnji odmor", jer su ih zabrana kretanja i policijski čas onemogućili da "operišu". U vrijeme kada je bio zabranjen rad većine objekata, primjera radi, dobojska Krim-policija imala je znatno manje posla nego inače. Ipak, stari znanci policije atakovali su na, recimo, kioske i garaže, a zabilježena je i krađa stoke.

"Uglavnom se radilo o nekim lakšim oblicima krivičnih djela krađa, bilo je otuđenja stoke, ovaca i jagnjadi", kazao je ranije Predrag Lazić, načelnik Sektora kriminalističke policije u PU Doboj.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije