Hronika

U Šamcu zaplijenjeno 1.800 kilograma duvana

U Šamcu zaplijenjeno 1.800 kilograma duvana
U Šamcu zaplijenjeno 1.800 kilograma duvana

ŠAMAC - Na području Šamca su, u nastavku akcije "List tri", izvršeni pretresi na tri lokacije pri čemu je zaplijenjeno 1.800 kilograma ilegalnog duvana izuzetno velike vrijednosti, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Pronađeno je i privremeno oduzeto 320 kilograma sječenog duvana, 320 kilograma stripsa - fabrički obrađenog duvana, 980 kilograma duvana u listu, 180 kilograma korijena duvana, tri mašine za rezanje duvana, tri telefona, SIM kartice i drugi predmeti. 

Pretrese su, prema nalogu Tužilaštva BiH, izvršili pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH, u saradnji sa službenicima Uprave za indirektno oporezivanje BiH i uz pomoć pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. 

Ovo je nastavak operativne akcije usmjerene na razbijanje dobro organizovane grupe koja se već duže bavi nezakonitom trgovinom, preradom i distribucijom duvana i duvanskih proizvoda. Članovi ove grupe nabavljali su duvan u listu, a zatim ga nezakonito rezali i stavljali u promet. 

Akcija "List" pokrenuta je 2015. godine, a tokom prošle i ove godine preduzete su dalje aktivnosti na otkrivanju i krivičnom procesuiranju organizovane grupe koja je oštetila budžet BiH za milionske iznose, krijumčarenjem i rasparčavanjem više tona rezanog duvana, koji je prodavan na više lokacija širom BiH, a na koji nisu plaćeni porez ni akcize. 

Prema važećem zakonodavstvu i propisima, prodajom svakog kilograma duvana na crnom tržištu vrši se utaja od blizu 100 KM akciza i poreza, te prouzrokuje šteta budžetu BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije